Кристалина Георгиева получава "силен икономически" ресор

OFFNews 31 август 2014 в 10:45 4952 4

Очаква се Кристалина Георгиева да получи силен икономически ресор в новата Европейска комисия, съобщи в Брюксел президентът Росен Плевнелиев, който участва в съвет на европейските лидери.

Президентът отказа да даде подробности и каза, че се очаква съставът на Комисията и разпределението на постовете да стане известно през следващите десетина дни.

Снощи лидерите избраха за председател на Европейския съвет полския премиер Доналд Туск, а за върховен представител за външната политика – италианската министърка на външните работи Федерика Могерини.

През последните дни Плевнелиев е разговарял с повечето европейски лидери, за да се стигне до единна позиция за избора на нови комисари.

По отношение неизбирането на Кристалина Георгиева за висшия европейски дипломатически пост, президентът каза: “Ние имахме безспорно най-добрата кандидатура. Няма държавен глава, няма министър-председател, който да не е стиснал моята ръка на този европейски съвет с поздравления за кандидатурата, която България посочи.”

От думите на президента стана ясно, че най-вероятно Кристалина Георгиева ще е един от заместник-председателите в следващата Комисия и че ресорът й вече е договорен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови