Кристалина Георгиева: Чест е да съм кандидатът на ЕС за шеф на МВФ

OFFNews Последна промяна на 03 август 2019 в 11:12 2244 1

Снимка БГНЕС

Бившият български еврокомисар Кристалина Георгиева обяви, че за нея е чест да бъде избрана за кандидата на ЕС за директор на Международния валутен фонд. 

Изявлението ѝ беше разпространено в Туитър.

"Поисках временно да напусна поста си и да се откажа от отговорностите си на изпълнителен директор на Световната банка, докато трае процесът на номинация", допълни Георгиева. 

Кристалина Георгиева беше избрана за кандидат снощи. Тя спечели надпреварата срещу бившия председател на еврогрупата - холандеца Йерун Дейселблум, сред като другите трима кандидати се оттеглиха преди това.

56% от държавите в съюза са я подкрепили. Гласуването е продължило 14 часа, като Швеция и Холандия са оспорвали нейната победа, тъй като за Георгиева не са гласували страни, съдържащи поне 65% от населението на съюза. Тя е имала подкрепата на 57% от населението.

След двучасови дебати обаче двете страни се съгласили да отстъпят.

Издигането на европейски кандидат за овакантения директорски пост в Международния валутен фонд отново демонстрира, колко разединен е ЕС, коментираха редица западноевропейски издания. Германски медии обявиха номинацията като поредно доказателство за раздора между Берлин и Париж, тъй като Франция издигна кандидатурата на българката, а Германия застана зад бившия холандски финансов министър Йерун Дейселблум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови