Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Край на конституционния тупик: Мандатът за правителсто на ИТН приключи неуспешно

OFFNews 12 август 2021 в 11:03 7054 3

Снимка БТА/Христо Касабов

Как гласуваха партиите за мандата на Пламен Николов.

Парламентът реши, че мандатът за формиране на правителство на "Има такъв народ" приключи неуспешно. Така беше преодоляна конституционната криза, породена от отказа на Пламен Николов от мандата за съставяне на кабинет, след като вече беше издаден указ на президента.

Кризата беше задълбочена днес, след като ИТН излязоха от зала за гласуване, а ГЕРБ не гласуваха заради спорове какво точно да пише в решението на парламента. В решението, предложено от ДБ, ИБГНИ и БСП, пишеше “Мандатът за образуване на правителство приключи неуспешно”. Росен Желязков (ГЕРБ) поиска да се запише, че кандидатът за премиер не е избран. В крайна сметка, след консултации, ГЕРБ се върнаха в зала и гласуваха против.

"За" проекта на решение гласуваха 106 народни представители, "против" бяха 60 и "въздържали се" - 1, с което то бе прието.

В зала не присъстваха депутатите от "Има такъв народ".

Сега президентът Румен Радев трябва да трябва да връчи мандата на втората по големина политическа сила в парламента - ГЕРБ. Бойко Борисов вече заяви, че ще номинира за премиер Даниел Митов и състав на Министерски съвет, но мандатът ще бъде върнат веднага.

След това Радев може да връчи мандата за съставяне на правителство на трета политическа сила по свой избор, като желание да го получат вече изявиха БСП и ИБГНИ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2602

2

Г-н Колев

12.08 2021 в 12:29

Пухчо, много ти е пухкава тезата, мойто момченце! За пореден път стана ясно, че статуквото и задкулисието са едно и също. Тези, които му дърпат конците на Славчо са същите които стоят и зад ДПС и зад ГЕРБ и зад БСП и зад МУТРИ В ЮАР. Единствените дето имат визия за различен вектор в развитието на България са ДаБългария и поради тая причина няма да бъзат допуснати във властта.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews