Комисията за НДК приключи с препоръка Сметната палата да направи проверка

OFFNews 25 юли 2017 в 20:18 4015 0

Снимка БГНЕС

Комисията за НДК приключи с препоръка Сметната палата да направи одит за финансовото управление на НДК между 2015 г. и 2017 г.

Според приетия от депутатите доклад има "съмнения за извършени нарушения" от бившия директор Мирослав Боршош в този период. 

Сметната палата ще трябва да направи цялостен анализ на дейността на НДК, а не на отделни факти. 

Докладът беше приет с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти. Срещу него гласуваха депутатите от опозицията, на която не стигна само един глас за отхвърлянето на доклада. 

БСП и ДПС обявиха, че са гласували "против", тъй като от доклада не е станало ясно къде са отишли 17 млн. лв. за българското европредседателство. 

Румен Гечев от БСП обяви, че има замитане на следите и така и не се е стигнало до отговор на "очевадния въпрос кой е чадърът над г-н Боршош, а чадърът очевидно е премиерът г-н Борисов". 

До създаването на комисията се стигна, след като министърът за европредседателството Лиляна Павлова уволни директора Мирослав Боршош заради съмнения в злоупотреби, премиерът Бойко Борисов го върна на поста и взе НДК от Павлова, а малко след това Боршош сам се оттегли до приключването на разследването, което започна в НДК. 

На Боршош са повдигнати две обвинения за нецелево разходване на средства.

Вчера Боршош отказа да се яви на изслушване в комисията заради съмнение в комисията и в нейните членове. 

Депутатите на ГЕРБ пък гласуваха срещу предложението на изслушване да се яви премиерът Бойко Борисов, не беше призован и бившият министър на културата в кабинета на ГЕРБ Вежди Рашидов. 

Те прехвърлиха вината към принципала на НДК от служебното правителство Деница Златева. 

"Ако чакахме на Деница Златева и на вашето правителство, назначено от президента Радев, днес нямаше да знаем нищо и вие изобщо нямаше да знаете какво се случва в НДК", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. 

Биков дори обяви, че Борисов не бил върнал Боршош на поста му, след като беше уволнен от Павлова. 

"Как да го е назначил обратно? Къде е Боршош в момента? Да не е директор на НДК? Никъде не го е назначил обратно! Имаме факт и той е безспорен – Лиляна Павлова уволни Боршош. Това правителство уволни Боршош и ако не беше Лиляна Павлова, сега изобщо нямаше да седим тука", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!