Комисията по транспорт в НС одобри промените в закона за такситата

Александър Новков 01 декември 2015 в 13:15 2675 0

Снимка Архив

Със 7 гласа "за" и 3 "въздържали се" комисията по транспорт в Народното събрание одобри на второ четене промените в закона за автомобилните превози. Ако бъдат приети при гласуване в пленарна зала, промените ще влязат в сила от 1 април.

С промените в закона за автомобилните превози бе премахната възможността водачи да извършват таксиметрови превози от името на регистрирани превозвачи за своя сметка. От така направеното изменение следва, че водачите, които искат да продължат да работят за своя сметка, трябва да се регистрират като превозвачи по реда на Закона за автомобилните превози и Наредбата за таксиметров превози на пътници.

Основен аргумент на депутатите от транспортната комисия в НС беше, че независимо кога ще влязат в сила промените, шофьорите от бранша ще чакат последния възможен срок, за да се регистрират като отделни превозвачи или да подпишат трудов договор към съответната таксиметрова компания.

Заместник-министъра на транспорта и информационните съобщения Антон Генов изтъкна, че министерството предпочита да бъде оставена първоначално предвидената дата - 1 юли 2016 година, но все пак подчерта, че с колегите му могат да се справят и с двата срока, но предпочитат да дадат на превозвачите допълнително време да се организират, за да подготвят и внесат своите документи.

Георги Свиленски от БСП изтъкна, че след предложението за промените в закона на 4 юни 2015 година до момента от 11 хил. водачи са се регистрирали едва 250 души, което според него е явен отказ за спазване на законодателството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови