Парламентът отхвърли новия данък на такситата

Ивайло Анев 13 ноември 2015 в 09:57 2892 1

Парламентът отхвърли на първо четене въвеждането на данък върху таксиметровите автомобили, който щеше да е на стойност между 400 и 1000 лева.

За промените в Закона за местните данъци и такси гласуваха 71, 38 бяха „против”, а 42 се въздържаха. Ставката, предложена от ГЕРБ, трябваше да се определя от всяка община, като еднократният налог ще замени данък печалба или данъка върху доходите на физическите лица, които в момента трябва да плащат таксиметровите водачи.

Част от шофьорите се заканиха да протестират срещу новия данък, като предупредиха, че той ще наложи поскъпване на услугите им.

Министърът на транспорта Ивайло Московски, който присъстваше на дебатите, изненадващо обяви, че е против новия данък, защото щял да създаде хаос. Той допълни, че предложенията са били съгласувани с неговото ведомство, но това се е случило „прибързано“.

По време на дебатите опозицията не пропусна да нападне управляващите.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че в предлаганите данъчни закони няма никакъв ред. „Нарушава се и парламентарната практика данъците да се внасят в парламента значително преди бюджета.

По думите му този закон предизвиква дебат и полемика, не защото по същество е грешен, а защото не отразява цялостното виждане за реформа на кабинета.

Той беше категоричен, че няма как да се отрече, че данъчните приходи от този вид дейност са твърде скромни.

„Това е натоварване на хората, които упражняват тази професия и призовавам законопроектът да се изтегли, защото предизвиква напрежение“, обърна се той към вносителите от ГЕРБ.

„Данъчните закони в България се правят на парче“, обясни и Таско Ерменков от левицата.
„Бъдете разумни, не мислете само колко пари ще останат за министерството на финансите, а и колко ще останат на хората за живеене“, призова.

„Лобист съм, но в полза на държавния бюджет“, отговори на критиките председателят на финансовата комисия Менда Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!