Комисията по отбрана разреши да дадем 100 БТР-а на Украйна

Кристина Минчева 19 юли 2023 в 19:39 2159 1

Комисия по отбрана

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Комисия по отбрана

Парламентарната комисия по отбрана одобри България да предостави 100 бронетранспортьора от резервите на МВР в подкрепа на Украйна. „За“ гласуваха 10 депутати, а петима бяха „против“, нямаше “въздържали се“.

Срещу решението бяха народните представители на пропутинските партии Възраждане и БСП.

Спор предизвика процедурата, по която това трябва да се случи помощта.

При дебатите стана ясно, че МВР не е съгласно с това директно да се договаря с украинската страна за предаването на машините. От МО обясниха, че това е по-добрият вариант, защото процедурата при предаване би била по-кратка, а освен това МО няма в момента интерес към приемането на БТР-ите, защото не е бил предвиден щаб за тях.

Проектът за решение беше внесен от народните представители Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев представи проекта на решение и каза, че България е една от страните, които е изпратила най-малко военна помощ на Украйна.

Предложението е за предоставяне на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Заместник-вътрешният министър Стоян Темелакиев обясни, че техниката не върши никаква работа, дори е в тежест, а щом има наличие на възможност да се подпомогне Украйна, няма причина да не го направим в максимално кратки срокове.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов подчерта, че Министерство на отбраната също подкрепя изпращането на БТР-ите в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки