Колеги на проф. Кантарджиев продължават с протестите: Върнете го на поста (обновена)

Омерзена съм от думите на министъра, че няма незаменими хора, заяви проф. Мария Николова

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2021 в 08:16 2115 1

Колеги на проф. Тодор Кантарджиев протестират и днес пред Националния център по заразни и паразитни болести. Те настояват професорът да бъде върнат като директор на НЦЗПБ, след като вчера бе освободен от поста поради навършена възраст за пенсиониране. 

За девет години Центърът се разви невероятно и сега е нещо, което никога не е бил. Имаме средства, модерно оборудване и име в международен план. Вера бях лично при министъра. Това, което ме омерзи, беше обяснението, че няма незаменими хора. Има незаменими хора. Проф. Кантарджиев е човек, който е лекар, учен и учител”, обясни проф. Мария Николова от НЦЗПБ пред Нова тв. 

„Повече от 25 години работя с професора. Може буквата на закона да е спазена, но не това е начинът за пенсиониране. Чух, че министерството изказало някакви благодарности. Според мен начинът беше грозен”, смята бивш колега на професора.

Служителите в Националния център обясниха, че ще продължат с протестните мероприятия срещу решението за освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев. Настояват той да бъде върнат на поста му.

По-късно от НЦЗПБ изпратиха отворено писмо до властите и политическите партии, в които изразяват подкрепата си за проф. Кантарджиев:

"Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора. Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм. Овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия.

Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на COVID-19. Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес.

НЦЗПБ е семейството на проф. д-р Кантарджиев, за което той живее повече от 30 години, влагайки цялото си време, душа и сърце. Освобождаването му от поста е ненавременно, неадекватно и неконструктивно.
Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция!

Настояваме проф. д-р Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ в името на науката и за доброто на хората!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2058

1

Egocentric Eccentric

08.06 2021 в 13:05

Сега освен да чакаме Стойчо да назначи съмишленика си Мангъров на мястото на Кантарджиев.

Тва очевидно е на лична основа.

Тоя Стойчо и той ръсеше разни идиотщини, които нямаха нищо общо с науката и здравия разум, само и само да го покажат по телевизията.

Ма колко да си тъп да направиш такъв човек министър на здравеопазването незнам.