Пенсионираха проф. Кантарджиев

Служители на Националния център по заразни и паразитни болести протестират пред Министерския съвет с искане да бъде върнат на работа

OFFNews 07 юни 2021 в 14:11 6969 0

Проф. Тодор Кантарджиев е освободен от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи bTV. Новината потвърди самият той.

Официалният мотив е, че е навършил възраст за пенсиониране. Заповедта за освобождаването му е връчена днес.

Неговият пост поема проф. Ива Христова, която досега беше заместник-директор на центъра.

Проф. Кантарджиев работи в центъра от 1988 г. Последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - отдел "Микробиология".

През 1986 г. придобива специалност "Микробиология", през 2001 г. - "Клинична имунология" и през 2004 г. - "Епидемиология на инфекциозните болести".

Доктор по медицина е от 1991 г. с дисертация на тема "Имунологични методи за диагностика на системната кандидоза".

Доктор на медицинските науки е от 2008 г. на тема ”Проучвания върху етиологичната диагностика и етиотропната терапия на микозите в България”.

Председател е на Българската асоциация на микробиолозите, зам.-председател на Научно дружество по микробиология. Членува в Европейската конфедерация по медицинска микология; управителния съвет на Балканското дружество по микробиология; микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург; в Американското дружество по микробиология; Европейското дружество по клинична микробиология и заразни болести.

Проф. Кантарджиев придоби популярност като член на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

Новината за освобождаването му предизвика протест на служители от НЦЗПБ с искане професорът да не бъде пенсиониран и да продължи да работи в полза на държавата.

Снимка: Фейсбук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews