Кой е проф. Тодор Танев - новият министър на образованието

OFFNews 06 ноември 2014 в 16:36 43592 18

Проф. Тодор Танев
Проф. Тодор Танев

Министър на образованието във второто правителство с премиер Бойко Борисов ще бъде проф. Тодор Танев.

Проф. Танев е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Той е роден през 1957 година в София.

Завършил е социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той е един от създателите и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“ (от 1993 до 2000 г.) в Алма матер.

Ръководител е на катедра „Публична администрация“ в СУ.

Преподава още в НБУ, Американския университет в България.

Говори английски, руски, немски и унгарски език.

Автор е на книгите „Анализ на публичните политики“, „Политическа култура“, „Стратегическо управление на публичната сфера“. При представянето на последната му книга „Държавничеството“ проф. Танев заявява: "Трябва ни български Конрад Аденауер - авторът на немското чудо след войната, който прави стратегия за следващите поколения".

Главен редактор е на електронното списание Публични политики.bg.

Проф. Тодор Танев беше последен в листата на Реформаторския блок в Хасково. Той сам избра да отиде на последното място след скандала, свързан с листата там, в отговор на предложението да заеме третото място след скандалните Станислав Иванов и Стефан Димитров.

Станислав Димитров е син на противоречивия хасковски кмет Георги Иванов, а Стефан Димитров е бивш кмет на Димитровград и съучредител на ДБГ на Меглена Кунева и на АБВ на Георги Първанов.

Преди по-малко от месец бъдещият образователен министър заявява следното в интервю за БНР по повод бъдещото правителство:

„Чувам и от дясно, и от ляво готовност за кратък живот на следващия парламент. Знае се, че при огромната реформа, която трябва да се направи в България, това няма да е по силите на каквото и да е правителство и то няма да изкара своя мандат докрай.

Никоя от партиите не е готова да извърши тези реформи, които трябва да се извършат. Знам, че хората са уморени, но, ако бяха гласували масово – щеше да е малко по-различно.

Разглеждам като много положителен краткия хоризонт на правителството. Това е единственият начин да се направи завой нататък, накъдето трябва да ходим. Ако през тези 4 години имаме едно силно правителство, още на втората година неговите противници ще изкарат футболните агитки на улицата и ще има кръв".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!