Имаме правителство (снимки)

OFFNews 06 ноември 2014 в 15:30 8967 11

Снимка Ивайло Анев

В 15.30 часа ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционно споразумение от седем страници за управление.

Подписи под документа в зала "Запад" на Народното събрание сложиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на партиите от Блока - Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев и Борислав Великов.

На подписването присъстваха и повечето от номинираните за министри в бъдещия кабинет.

В коалиционното споразумение се посочва, че ГЕРБ и Реформаторският блок обединяват своите усилия за създаване на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България и за осигуряване на парламентарно мнозинство, което да подкрепя политиките, провеждани от това правителство.

Патриотичният фронт декларира подкрепа за програмната декларация за управление на правителството на Бойко Борисов.

След подписването на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок в зала "Запад" на Народното събрание председателят на ПГ на Патриотичния фронт прочете декларация за подкрепа на бъдещото управление.

"Водени от чувството за дълг пред българския народ за осигуряване на политическа стабилност като необходимо условие за решаване на тежките проблеми на обществото и нашата родина коалиция Патриотичен фронт декларира съгласие за подкрепа на Програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-ото Народно събрание, както и правителството с мандата на ГЕРБ, което ще изпълнява съгласуваната програма", посочи Симеонов.

"Запазваме правото си на различно мнение по някои нестратегически въпроси, решаването на които ще търсим чрез обсъждане и консенсус в българския парламент. България над всичко", каза още той.

В зала "Изток" на НС в 15.50 ч. Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов подписаха споразумение за партньорство.

Борисов: Над 10 пъти бяхме на нови избори

Тази безспорно тежка ситуация, в която три политически сили сдадоха властта, ние бяхме принудени пред ангажимента, отговорността, хората, да търсим всякакъв разумен компромис. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при подписването на коалиционно споразумение за управление с Реформаторския блок.

Той благодари на всички преговорни екипи, че са успели да подготвят това коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ.

„Положихме неимоверни усилия. Над 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори. Направихме компромиси с едно нещо в главите си – не власт, не постове, а да се опитаме преди нови избори да направим правителство”, заяви Борисов.

Условието да съм премиер никогато не е било препъникамък, посочи Борисов.

„ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има и се надявам правителството да има дълъг живот. Всички знаехме, че в рамките на този мандат трябва да се опитаме да направим кабинет”, каза още Бойко Борисов.

Кунева: Трудното започва сега

Преговорите не бяха лесни, но трудното започва оттук-нататък, заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок при подписването на коалиционно споразумение за управление с ГЕРБ.

Постигнахме и нашето вътрешно съгласие за участие като партньори в това начинание, което се надявам да изведе страната на пътя на стабилността и реформата. Реформата означава стабилност на държавата и много ще държим на това, добави тя.

Георги Първанов подчерта, че АБВ запазва правото си да отстоява своите позиции, където не са постигнали съгласие – данъчна система, ДДС върху лекарствата.

„Всяка различна позиция ще бъде отстоявана, когато сме изчерпали диалога”, заяви Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!