Коалиция или нищо: ГЕРБ покани ПП-ДБ на преговори в Партийния дом

Йорданка Веселинова 07 март 2024 в 16:36 5080 5

Архив

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Мария Габриел и Николай Денков

Коалиция или нищо - това е най-общо духът на поканата, която днес преговорният екип на ГЕРБ-СДС изпрати на ПП-ДБ. 

Преговорите ще започнат в събота сутринта и ще се водят в сградата на бившия Партиен дом. Първоначално от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС съобщиха, че разговори ще има в петък, събота и неделя, но разговорите утре вече са отменени.

Поканата, с която OFFNews разполага, е адресирана до Кирил Петков и Атанас Атанасов, но не и до Христо Иванов, който също е част от преговорния екип на ПП-ДБ. В събота по същото време ще се проведе третата Национална конференция на "Да, България", чийто лидер е Иванов.

От документа става ясно, че ГЕРБ няма да разговаря за министерски кресла и постове, докато не се постигне съгласие по предложеното от тях коалиционно споразумение.

"Считаме, че едва след като и ако постигнем съгласие по споразумението и механизма за управление, можем да продължим съвместно по изработването на законодателната и управленска програми", пишат в поканата Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян - преговорният екип на ГЕРБ-СДС.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му повече няма да влиза в сглобки и настоя за подписването на коалиционно споразумение. Същият призив бе отправен и от санкционирания по глобалния закон за корупция "Магнитски" председател на ДПС Делян Пеевски (движението има двама председатели - Пеевски и Джевдет Чакъров), който продължава да твърди, че не участва във властта.

Тази покана бе отхвърлена от ПП-ДБ и на брифинг в парламента миналата седмица заявиха, че работата по приоритетите трябва да продължи, а ако сглобката ще се превръща в коалиция - това трябва да стане най-рано след 9 месеца.

Този вторник Националното съвещание на ГЕРБ реши да даде "последен шанс" за общо управление с ПП-ДБ и подкрепи проекта за коалиционно споразумение, което бе изпратено до партньорите им във властта. До този момент лидерите на ПП-ДБ отказват да коментират по същество документа и дали биха се съгласили с него.

Междувременно обаче ПП-ДБ пришпориха гласуването на оставката на кабинета "Денков", което стана вчера с пълно мнозинство в НС. Заради това и вчера, и днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма "никаква надежда" за общ кабинет с ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

5

Stoyancho

08.03 2024 в 12:18

Интерсни места за срещи си уреждат тези началници!

2994

4

Гражданин

07.03 2024 в 21:55

"Коалиция или нищо". Не нищо, а правителство на руски агент. Туй е по-лошо от нищо.

2994

3

Гражданин

07.03 2024 в 21:54

Е кво му е на името? И сега е дом на партии, но не само на една. Призраците са в главата ти. Не е проблем на обществото.

900

2

stix

07.03 2024 в 17:29

Самия факт,че все още се споменава "бившия партиен дом" и то след 35 години.Там е пълно с духове и вампири.Все пак не се разбра,кой кого кани.И двете страни обявяват,че те канят.Това разбирам от медиите,тук,в нета.А сградата на Народното събрание игрална зала и казино ле ще става?Идеално е!Ще конкурираме Монако.

135

1

Far Rider

07.03 2024 в 17:05

Изборите са най-висшата форма на народовластие и политическа зрялост.
 
X

Да помогнем на украинските деца!