Кметове ще спират колите, които цапат, в дните с мръсен въздух

Автомобилите с екостикери от лятото

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2021 в 11:47 1609 0

Възможността за забраната за движение на замърсяващи автомобили от кметовете беше приета на първо четене от парламента. За да влязат в сила промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух трябва още едно гласуване в пленарна зала.

Законът влиза в сила от юни 2022 г.. От тогава кметовете ще могат временно да забраняват движението на замърсяващи атмосферния въздух автомобили в определени зони в дните с по-високо съдържание на фини прахови частици

Общинските власти носят почти цялата отговорност по този закон. Зоните, в които ще се забранява движението, трябва да бъдат определени от общинските съвети. Случаите, в които ограниченията в тези зони ще се активират при замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, ще бъдат посочени в наредби от здравния и екоминистъра.

Всяка община ще може да приложи мярката след решение на общинския съвет, определяйки вида на най-силно замърсяващите превозни средства и реда за ограничаване на тяхното движение.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при преминаване на автомобилите на технически преглед ще се издават и екостикери, с които ще се определя в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика. 

Всяка екокатегория ще бъде определяна на база на данните в свидетелството за регистрация за това каква категория има от Евро 2 до Евро 6, или според датата на първа регистрация. Когато не е отбелязана екологичната евронорма, ще се вземат резултатите от измерването на замърсяването, направено в техническия пункт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови