Замърсяващите коли няма да бъдат допускани до центъра в градовете

OFFNews 04 февруари 2021 в 16:08 4760 0

Снимка Ruben de Rijcke, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Замърсяващите въздуха коли няма да бъдат допускани до определени зони в градовете. Това предвиждат новите промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, приети единодушно на първо четене от депутатите в Комисията по околна среда и водите.

Новите текстове са по предложение на ГЕРБ, а с тях общините ще могат сами да определят ниско емисионни зони в населените места, в които да не бъдат допускани замърсяващи автомобили в определени периоди от време.

Ще бъдат веведени 5 екологични групи автомобили, а причисляването към всяка една от тях ще става след преминаването през годишен технически преглед, на който се измерват количеството отделени вредни емисии. Всяко превозно средство ще получава еко-стикер с вграден чип, който ще съдържа информация за него, екологичната група и собственика. Специални камери пък ще засичат нарушители, които ще бъдат санкционирани.

Председателят на комисията Ивелина Василева определи промените като „дълго чакани“, а те получиха подкрепа и от Министерството на околната среда и водите, цитирана от БГНЕС. Опозицията също изрази съгласие.

Скоро текстовете трябва да влязат за обсъждане и в пленарната зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!