Кметът на Царево: Бетонните плочи до плаж "Корал" са законни

OFFNews 14 април 2015 в 10:15 8108 12

Бетонните плочи до плаж "Корал" са законни, категорично не става въпрос за строителство върху дюни. Грозни внушения са, че море и бетон е страшен скандал.

Така кметът на Царево Георги Лапчев коментира в ефира на Нова телевизия появилите се бетонни плочи на къмпинг "Юг".

Според градоначалника става въпрос за напълно законно строителство. Лапчев посочи, че общината е изчистила над 100 тона боклуци от плажа "Корал". След "дивото къмпиране" плажа до къмпинг "Юг" се превръщал всяко лято в нерегламентирано сметище.

"Тук се строи, но се строи съобразно закона", обясни кметът и допълни, че това е становището на експертите от общината.

В студиото на Нова Атанас Русчев от сдружение "Да запазим Корал" обяви, че въпреки забраната за строителство с просто око се вижда, че плочите са отлети върху пясъка. "Това е пясък, това са дюни. Това, че за експертите не са дюни, е тяхна отговорност. Как са решили това?", попита екологът. 

"Интересен въпрос е какво казват специализираните кадастрални карти за дюните, които трябва да са публични от октомври 2014 г., но в момента нарочно се крият - добави Русев. - Държавата най-сетне трябва да се вземе в ръце и да провери отново всички тези строителни разрешения, който са неправомерно издадени и за които кметът каза, че не знае дали са неправомерно издадени, но те само за Корал в момента са над 35.”

Както ОFFNews.bg писа преди дни едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие бе залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпинг “Юг”, който се намира в северната част на залива Корал, е обект на мащабен проект за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. км. От сдружение "Да запазим Корал" съобщиха, че инвеститорът е ИФ “Фаворит” и има издадено разрешително от община Царево. Теренът на къмпинг “Юг”, макар в директна близост до морето и би трябвало да е изключителна държавна собственост, се оказва частна собственост след мъглива сделка чрез масова приватизация. През 2012 г. главният архитект на Царево издава строително разрешение за вилно селище с РЗП 1 173,00 кв.м. с адрес на обекта ПИ с идентификатор 44094.503.3, с. Лозенец, общ. Царево. С това на практика се дава зелена светлина за пълното бетониране на къмпинга и дюните на плажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!