Кирил Петков: Ще ме виждате често по тротоарите на София

Йорданка Веселинова 13 декември 2021 в 18:00 6511 2

Снимка БТА

Оттук пеша - до Министерския съвет. Вие ще ме виждате често по тротоарите на София. Смятам да сменя културата какво означава да си министър-председател. Аз трябва да чувствам, че съм близо до хората, че ги виждам, че говоря с тях, за да усещам реалните проблеми. А не да се кача там, където няма кислород - в мястото, наречено върха на властта. Ще ходя по земята и ще говоря с хората.

Това бяха първите думи пред медиите на Кирил Петков, веднага след избирането му на поста министър-председател. Той съобщи, че ще живее в личния си апартамент в София.

В кулоарите на Народното събрание Петков коментира още, че в страната има много кризи, с които правителството веднага трябва да се захване.

Премиерът беше категоричен, че още утре ще поиска информация за пострадалите от наводненията хора, както и за взетите мерки.

Втората цел е преодоляването на енергийната криза - цената на електроенергията за битовите потребители не трябва да бъде увеличавана от първи януари 2022 г.

Петков заяви още, че ще разговаря с гръцкия си колега за строежа на интерконектора. Той призова още енергийната комисия в НС да бъде сформирана максимално бързо, а членовете на КЕВР с изтичащ мандат да бъдат сменени.

"Дотук бяха приказките, оттук нататък започват действията", категоричен е премиерът.

Петков съобщи още, че проф. Аргирова ще бъде назначена за негов съветник в МС, а дискусиите за ваксинацията ще стартират скоро - в широк формат.

Относно съкращаването на администрацията той заяви, че "всеки един служител, който се справя добре и работи много в следващите шест месеца, не трябва да се страхува за мястото си".

По отношение на външата ни политика премиерът отбеляза, че добросъседството е основа за икономически растеж на Балканите. А напредък между София и Скопие ще бъде постигнат, но не през лозунги, а чрез реален диалог. Петков подчерта, че позицията на България спрямо Македония няма да се промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков