Кирил Петков: Не виждам защо ДКК трябва да съществува

OFFNews Последна промяна на 04 август 2021 в 13:37 3831 0

Ако имахме по-дълъг срок, не виждам защо ДКК трябва да съществува. Знаем, че другата седмица може би няма да сме на тези постове, но не спираме, защото България няма време за губене. Всеки ден е важен. Ако служебното правителство продължи, аз бих продължил всеки ден да избутвам тези процеси. Сега мога да кажа, че наистина не знам какво се случва в (държавната фирма - б.р.) "Монтажи", но това не трябва да може да го каже един бъдещ министър на икономиката.

Това заяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков на брифинг. "Един министър пролет не прави", добави той.

Петков даде пресконференция, на която стана ясно, че от ведомството са внесли доклади за преструктуриране и преместване на държавни предприятия

"Внесохме няколко доклада в Министерски съвет - първият е за изваждане на "Монтажи" от "Държавната консолидационна компания" и да се качи директно към МИ. Така ще предотвратим ситуации като с 400-те язовира, които компания строеше без търгове и държавни поръчки и накрая останаха само 200 завършени, но празни", каза още Петков. 

Ресорният министър припомни, че миналата сряда от ведомството са замразили проекта за правителствения комплекс. "И двете дейности са спрени и се прави анализ. Цялата компания се качва към МИ. Така ще предотвратим поредните грабежи. Нямаме пълен контрол към "Монтажи" и така ще има яснота", добави Петков. 

Той обясни и че това ще се направи и с "Еко Антрацит" и "Еко Инженеринг":

Предлагаме започване на процес за преместването им в МОСВ. По същия начин МИ притежава ДКК. Реално не знаем как се изразходват средствата в двете предприятия. Отиването им в правилното министерство ще гарантира прозрачност. 

Петков посочи, че Държавното предприятие за стопанисване на язовири също е към икономическото министерство, а ще е "най-добре, ако отиде в министерството на земеделието, храните и горите".  

"Тези действия ще направят една нова структура на МИ. Ведомството ще се раздели с несвойствените си дейности, където много от нашите пари изтичаха. Последната точка, която разисквахме, е дали и как Агенцията за иновации да мине под МИ, така че заедно с МОН и вицепремиера, който отговаря за евросредства, да има по-добър надзор и след години да не говорим, че пак са изтекли милиони", поясни Кирил Петков. 

Въобще не ме интересува какво казва той, отговори министърът на въпрос дали би имало приемственост, след като днес Тошко Йорданов е заявил, че "говорят глупости".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови