Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кенет Мъртън е новият посланик на САЩ в България

Мъртън заменя Херо Мустафа, чийто мандат изтича в началото на 2023 г.

OFFNews 15 декември 2022 в 08:12 2507 1

Кенет Мъртън

Снимка GettyImages

Кенет Мъртън

Кенет Мъртън бе утвърден за посланик на САЩ в България от Сената, съобщи БТВ. Той бе номиниран от президента Джо Байдън.

Мъртън е бил посланик на САЩ в Хаити от 2009-а до 2012 г., в Хърватия - от 2012 до 2015 г.

Мъртън е бил заместник-изпълнителен секретар на Държавния департамент. Бил е още икономически съветник в американското посолство във Франция, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.

"Мъртън е високоуважаван дипломат с 35-годишен опит в дипломатическата служба. Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България" - пише в официалната страница на Американското посолство в България.

На изслушването в Сената Кенет Мъртън е акцентирал необходимостта САЩ да помогнат на България за преодоляване на българската енергийна зависимост от Русия.

Мъртън пристига в България през пролетта на 2023 година, за да замени досегашния посланик Херо Мустафа, която е у нас от 2019 г. Нейният мандат изтича в началото на 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews