Казусът с Педиатрията предизвика спорове по време на парламентарния контрол

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2019 в 12:22 1216 1

Снимка Архив

ГЕРБ отхвърли предложението на левицата за изслушване на здравния министър Кирил Ананиев за спирането на спешния прием в Специализираната болница за активно лечение на деца. Депутатът от БСП Драгомир Стойнев обвини управляващите, че „пазят“ министъра на здравеопазването от отговори.

Председателят на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова репликира, че подобна възможност е била дадена, но предложение за включване на такава точка в дневния ред от страна на БСП не е било направено. Тя допълни, че единственото, което е факт, е че интензивното отделение на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ е затворено и спешните ситуации са пренасочени към „Пирогов,“, „Александровска“ и Трета градска болница.

По-късно министър Ананиев даде информация от трибуната на парламента за мерките, които са взети по проблемите с детската болница. Той призова случаят с починалото дете да не се политизира. Ананиев обясни, че е организирал спешното лечение на децата, като те се пренасочват към "Пирогов", Националната кардиологична болница и "Александровска".

Припомни, че след протестите на лекарите и сестрите са увеличени цените на педиатричните клинични пътеки, осигурени са и допълнителни средства за увеличаване на възнагражденията.

От БСП не останаха доволни от отговора на министъра, защото според тях проблемите в Педиатрията са актуални и за цялото здравеопазване.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ако левицата настоява, може да поиска изслушване на министъра следващата седмица.

Специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" спря спешния прием на пациенти заради липса на достатъчно специалисти, които да поддържат графика на интензивното ѝ отделение, след като двама анестезиолози подадоха молби за напускане, а лекарката, прегледала починалото впоследствие дете, беше временно отстранена.

Министър Ананиев нареди други три болници да поемат спешните случаи при децата. Започна и проверка, за да се установи от какви специалисти и оборудване има нужда в детската болница, за да бъде гарантиран нормалният й ритъм на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови