Каракачанов в спор с министър от Атака и с Караянчева заради руските самолети

OFFNews 28 юни 2019 в 20:37 4042 0

Красимир Каракачанов

Възможността руски специалисти да участват в ремонта на щурмовите самолети Су-25 и по-точно действията на министъра на икономиката Емил Караниколов, и на парламентарната шефка Цвета Караянчева в Русия, предизвикаха гнева на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Караниколов правел спънки по изпращането на самолетите за ремонт в Беларус, а така поставял под въпрос летателния им ресурс, какъвто един от тях вече е изгубил. В края на 2018 г. бе сключен договорът с Минск на стойност 82, 5 млн.лева, изпълнението му обаче се бави заради ембарго срещу Беларус. По време на посещението си в авиобаза „Граф Игнатиево“ Каракачанов заяви, че парите за ремонта на самолетите вече са преведени, но недоразуменията с министерството на икономиката по изпълнението му продължават и те трябва да бъдат преодолени.

Каракачанов бе предложил облекчаване на санкциите срещу Беларус, но Караниколов преди това поиска да се вземе съгласието на всички страни в ЕС. Според него допитването да всички европейски държави по въпроса ще отнеме 9-12 месеца, но „ако не вземем спешни мерки и не изпълним договора, хем ще плащаме неустойки от по 82 000 лева на ден, хем няма да имаме самолети“. Той допълни, че първият паричен превод е направен предния ден, като сега се чака министърът от Атака да издаде разрешение самолетите да бъдат изпратени.

Каракачанов уточни, че Караниколов е бил подведен и заради това е изразил несъгласието си ремонтите да се извършат в Беларус. Караянчева също била подведена – при посещението си в Москва парламентарната шефка лобираше за идеята руски инженери да ремонтират самолетите в българския завод „Авионамс“ и в прав текст ги покани.

„Може би някой е подал, как да кажа, погрешна информация. Можем да отидем към такъв вариант, не дай си, Боже, ако не се осъществи договорът с Беларус“, посочи министър Каракачанов. Въпреки недоразуменията с Караниколов, той не допуска, че ще има допълнително политическо напрежение в коалицията. „Вчера парите бяха преведени и ако няма проблем с превода, следва министерството на икономиката да издаде удостоверение за временен износ и да започнат ремонтите на самолетите, за да не се окаже, че ще ги приземим“, посочи министърът на отбраната.

Със среща на няколко поколения пилоти, авиационни специалисти и инженери в авиобаза „Граф Игнатиево“ отбелязаха 30-годишнината от приемането на самолета МиГ-29 на въоръжение в Българската армия. Красимир Каракачанов беше гост на празника. По-късно във военния клуб в Пловдив бяха отбелязани тържествено още две значими за военната авиация годишнини - 40 г. от приемането на вертолет Ми-24 и 20 г. от приемането на вертолет Бел-206 на въоръжение във Военновъздушните сили на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови