Караянчева: България подкрепя Македония в пътя й към ЕС, но не безусловно

OFFNews 11 февруари 2020 в 23:31 2043 0

Снимка parliament.bg

България ще подкрепи взимането на решение от ЕС за началото на преговорния процес с Република Северна Македония и Албания още по време на Европейския съвет през март 2020 г. България продължава да бъде сред най-твърдите поддръжници на европейската перспектива на Северна Македония, но нашата подкрепа никога не е била безусловна, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при срещата си с македонсия президент Стево Пендаровски.

Българска парламентарна делегация, водена от Караянчева, присъства днес на заседанието на Събранието на Република Северна Македония, на което беше ратифициран Протоколът за присъединяване на страната към НАТО.

Очакваме от всички политически партии в страната да се отнасят отговорно и с мисъл за бъдещето, когато коментират Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, заяви председателят на българския парламент.

Тя припомни на Пендаровски, че България очаква "незабавно възстановяване на работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и постигане на ясни резултати от нейната дейност по важните теми от общата ни история."

За Република Северна Македония е много важно предсрочните парламентарни избори да бъдат проведени честно, демократично и в духа на европейските ценности. Личните политически борби могат да навредят на имиджа на Република Северна Македония в Брюксел, предупреди Караянчева.

След ратифицирането на документа Караянчева и водената от нея парламентарна делегация се поклониха на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие.

Българските парламентаристи поднесоха цветя на каменния саркофаг, в който са тленните останки на героя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови