Караджов: Ин хаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни

Йорданка Веселинова 04 февруари 2022 в 14:58 1984 0

Снимка Архив - БТА

"Ин хаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни", заяви регионалният министър Гроздан Караджов по време на изслушването му в пленарната зала в Народното събрание днес.

Изказването му дойде в отговор на твърденията на ГЕРБ, че продължават да се изплащат суми по ин хаус договорите за строежа на АМ "Хемус", сключени от правителството "Борисов 3", и това означавало, че те са законни.

Днес Александър Иванов от ГЕРБ-СДС подкрепи тази теза и заяви, че строежът на магистралата продължава. В края на миналата година, след като вътрешният министър Бойко Рашков съобщи за престъпления при строежа, който определи като "престъплението на века", Бойко Борисов и цялата му партия твърдяха, че е спряно строителството на магистралата и това вреди на хората в Северна България.

Министърът отново подчерта, че никога не е казвал, че строителните процеси са спирани. Рашков, на свой ред, многократно е подчертавал, че разследването продължава паралелно със строежа.

След това ГЕРБ обвини Караджов, че раздава присъди, а той отговори, че твърдението му, че договорите са незаконни, е базирано на юридически анализ и данни на правната дирекция на министерството.

Той съобщи, че договорите са сключени при отсъствие на каквато и да е техническа възможност "Автомагистрали" ЕАД да направи над 80 на сто от реалните строително-монтажни работи, като това е заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

"След като има такова заобикаляне на закона, то правното действие, което е извършено, също е незаконно", заяви той и допълни, че "и незаконните договори създават действия и ние ги изпълняваме".

През изминалата година е имало строителство по тези договори, макар и нищожни или унищожаеми, защото те пораждат правен ефект и този правен ефект трябва да се изпълнява. Докато тези договори не са прогласени за нищожни или унищожаеми, те са действащи, каза Караджов, като посочи, че при прекратяването им ще има сериозни последствия за държавата, която ще загуби 50 процента от дадените 4 млрд. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови