Кандидат за шеф на ВКС: Силно се надявам изборът да не е предрешен

OFFNews 12 януари 2015 в 15:30 2578 0

Кандидат за шеф на ВКС: Силно се надявам изборът да не е предрешен

Силно се надявам да няма предрешеност на избора за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Това каза пред журналисти единия от двамата кандидати за поста съдия Павлина Панова. Към момента тя е заместник-председател на ВКС.

В началото на декември вторият претендент за поста съдия Лозан Панов, съдия от Върховния административен съд, претърпя катастрофа и непосредствено след това се отказа да участва в конкурса. Това накара двама от членовете на Висшия съдебен съвет да поискат прекратяване на процедурата или съдия Панова да се откаже от конкурса. По-късно ВСС спря процедурата, докато здравословното състояние на съдия Панов се подобри. Седмица по-късно той преосмисли решението си и се върна в надпреварата като депозира концепцията си за управление на ВКС месец след другия кандидат.

"Силно се надявам да няма предрешеност на избора. От друга страна развоят на процедурата до момента, както видяхте с някои отклонения от правилата, създаде такава възможност, че неговата концепция реално е представена един месец след като аз съм представила своята концепция. Това създава един елемент на възможност той да се базира на моята концепция, да влезе дори в полемика с нея или да използва някои от моите възгледи. Това не означава, че той самият не е стигнал до тях дотолкова, доколкото те са резултат от реалностите в съдебната система. От момента, в който ние се изправяме пред първото изслушване, аз се надявам да имаме елемент на състезателност", коментира Павлина Панова.

От своя страна Лозан Панов обясни, че се надява на честна игра. "Държа на феърплея. Няма значение дали ще спечели Панов или Панова, а да има честно състезание на правни аргументи. Един председател на ВКС трябва да има подкрепата на много сили, за да може да се осъществи самата реформа. Реформата няма как да бъде осъществена само от съдебната власт. Мисля, че кредитът на доверие, който ни даде обществото ние сами да се реформираме, вече е изтекъл", каза той.

Съмнения около предпоставения избор за нов шеф на ВКС изрази правосъдният министър Христо Иванов. Заради изявлението му ВСС го привика за обяснения. Министърът обясни, че съмненията му са провокирани от изявление на председателя на ВАС Георги Колев, който лансира кандидатурата на съдия Панов, наричайки го „прагматичният кандидат". Министърът посъветва членовете на ВСС да внимават какви сигнали излъчват, тъй като е „страшно важно" да се знае, че решението е взето справедливо и обективно.

Според министъра се усъмни в голямото забавяне между първата и втората процедура за избора на председател на ВКС, както и в изказването на Милка Итова, член на ВСС, която обясни, че това се дължи на търсенето на подходящата кандидатура.

Изборът за председател на ВКС ще се проведе на 29 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови