Камелия Нейкова: Гласуването с машина става за 30 секунди

Ще има отпечатани хартиени бюлетини и те ще са колкото е броят на гласоподавателите, каза още председателят на ЦИК

OFFNews 10 май 2021 в 12:12 3366 0

"Гласуването с машина е около 30 секунди. Системата така трябва да бъде направена, че да бъде твърде лесна за избирателя. Самата система води избирателя и аз не мисля, че гласоподавателят ще се затрудни и много време ще се чуди пред машината какво да направи.

Това заяви новият председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред БНТ. Тя допълни, че изборният ден може да се удължи с не повече от час. Думите й са индиректен отговор на казаното от Борислав Цеков по същото време пред bTV, че машинното гласуване било по-бавно от хартиеното.

"Въпрос на анализ е колко машини ще са необходими. Между 300 и 500 машини ще са необходими още, за да се осигурят всички изборни секции", обясни Нейкова. По думите й Изборният кодекс дава възможност обществена поръчка да се изпълни в по-кратки срокове, като до края на седмицата вероятно ще има яснота, ако утре бъде издаден указът за назначаване на ЦИК.

"Тепърва ще се установи състоянието на машините за гласуване. Договорът с доставчика (Сиела - бел. ред.) има проблеми, доколкото разбрах от изказвания на говорител на ЦИК - цената още не е платена, не знам дали собствеността е прехвърлена на държавата, защото може да се стигне до съдебни спорове. Договорът е за закупуване на 9600 машини, които бяха осигурени за изборите на 4 април", каза още Нейкова.

Председателят на ЦИК обясни, че в закона има текстове, които гарантират, че ако има проблем с машинното гласуване, то да продължава с хартиени бюлетини и бюлетините ще са колкото е броят на гласоподавателите: "В случай, че има технически проблем или друго обстоятелство с машините, правото на глас на хората ще бъде гарантирано с хартиена бюлетина".

Членовете на ЦИК все още не са провели разговор със старата комисия. В следващите няколко дни въпросите ще намерят своето решение как ще се случат нещата, добави Нейкова.

Според нея към този момент няма как да е ясна план сметката за изборите, тъй като срокът е не по-късно 55 дни преди изборния ден.

Относно доставката на машини за гласуване в чужбина, председателят на ЦИК обясни, че логистиката е сериозно предизвикателство, както и тяхната техническа поддръжка.

Тя обясни и, че няма да се налага преписване на хартиения протокол от машината, което значително ще улесни процеса след края на гласуването. "Предвидени са и облекчения за избирателите, решили да гласуват по настоящ адрес, както и за карантинираните хора. Карантинираните могат да подадат заявление за гласуване и в самия изборен ден. Сънародниците ни зад граница могат да гласуват във всяко едно място, в което се намират, включително и в България, ако се върнат", коментира Нейкова.

Предстои Централната избирателна комисия да реши и при какви условия ще се случва видеозаснемането, като е важно то да бъде в съответствие със защитата на личните данни, каза още Нейкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови