Борислав Цеков вещае хаос на изборите, машинното гласуване било авантюра в ''12 без 1 минута''

След 22 октомври Румен Радев няма право да разпуска парламента, но може да назначи ново служебно правителство, разясни професорът по конституционно право Пламен Киров

OFFNews 10 май 2021 в 09:52 3119 0

Снимка бТВ

В новия състав на Централната избирателна комисия има малко юристи и е възможно да се стигне до хаос на предстоящите избори. Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели е доста съществена поправка, направена в 12 без 1 минута. Машинното гласуване е авантюра. 

Твърденията са на доктора по конституционно право Борислав Цеков, който беше интервюиран по бТВ тази сутрин заедно с професора по конституционно право Пламен Киров.

Според Цеков до конституционна криза у нас няма да се стигне. Той обаче предвеща отмяна на машинното гласуване след предсрочния вот, защото очаквал проблеми със софтуера.

Бившия конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров обясни, че няма срок, в който Конституционният съд да се произнесе по жалбата на ГЕРБ за новите изборни правила. 

„Той не е пожарна команда. По принцип срокът е един месец, но тъй като става въпрос за атакуване на много текстове, най-вероятно няма да успее да се произнесе в двумесечния срок, в който ще се проведат изборите. Имам чувството, че там като с една фадрома са наливани текстове, забравяйки Конституцията – организацията и редът за провеждане на изборите се определят със закон“, каза още той. 

По думите му в машинното гласуване крие рискове, но целта му е да се решат два основни проблема – недействителните бюлетини и попълването на протоколите. Видеонаблюдението не знам какво ще заснема - от машината излиза един дълъг протокол, секционните избирателни комисии няма да броят бюлетини, каза още проф. Киров. 

Ще има основание да се оспорват изборните резултати, ако в деня на вота много избиратели - 20-30%, не успеят да гласуват, защото гласуването с машини е доста по-бавно, отколкото с хартиени бюлетини. В големите секции ще трябва да има не една, а по две-три машини, каза още конституционалистът.  

Конституционната рамка за съществуването на служебния кабинет е 3 месеца. Ако следващият парламент пак не успее да състави кабинет, президентът ще назначи ново служебно правителство, което може да има същия състав като сегашното, обясни проф. Киров. 

Цеков пък подчерта, че след 22 октомври - три месеца преди края на мандата на Румен Радев, той няма право да разпуска парламента и служебното правителство ще работи заедно с НС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови