Кабинетът определя правилата за производство на алкохол

Юлиан Христов 28 декември 2011 в 09:04 2013 0

Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов
Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов

Проект на закон за виното и спиртните напитки ще разгледа правителството на последното за тази година заседание на Министерския съвет. Според разпоредбите му, вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда.

Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Според новата разпоредба продукт, който е с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%.

Мастиката трябва да е поне 47 градуса. Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти. Това изключва влагането на медицински спирт и други видове синтетични вещества в напитките. Глобите за лица, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, са от 10 000 до 100 000 лв. Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3000 до 30 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови