Кабинетът иска от Брюксел още 6 месеца за договаряне на европроекти

OFFNews 20 ноември 2013 в 17:40 3182 6

България ще настоява договарянето на средства по оперативните програми да бъде удължено до 30 юни 2014 г.
България ще настоява договарянето на средства по оперативните програми да бъде удължено до 30 юни 2014 г.

 

България ще настоява договарянето на средства по оперативните програми да бъде удължено до 30 юни 2014 г. Това решение бе прието днес от правителството.

Идеята е т. нар. „Карта на регионалните помощи 2007 – 2013 г.“ за България (всички оперативни програми) да продължи да действа 6 месеца след 31 декември, когато изтига периодът й. 

„Европейската комисия дава възможност всяка държава-членка да заяви желанието си за продължаване на действащите карти до 30 юни 2014 г., тъй като следваща карта ще бъде приложима след 1 юли 2014 г“, обяви пресслужбата на кабинета.

Предстои Европейската комисия да се произнесе по искането на България. Ако то бъде прието, ръководствата на европейските структурни фондове ще бъдат упълномощени да продължат предоставянето на средства за България, а държавата – да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна помощ с бенефициенти още половин година.

„Това е от съществено значение за управляващите органи на оперативните програми, които ще могат да продължат договарянето на средствата до средата на следващата година“, писа още правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови