Йорданова за закритото спецправосъдие: Повече съпротива, отколкото изпълнение на закона

Правосъдното министерство ще предложи намаляване на съдебните такси

Йорданка Веселинова 05 май 2022 в 17:23 3414 2

Снимка БТА, архив

"Наблюдавам повече съпротива, отколкото организация по изпълнението на закона", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова за прилагането на вече приетото и обнародвано закриване на специализираното правосъдие.

След като след два неуспешни опита парламентът най-сетне успя да закрие спецправосъдието, главният прокурор Иван Гешев опита да блокира закона, сезирайки Конституционния съд. По-рано депутатите от управляващата коалиция закриха структурите, които определят като "бухалка на Гешев", с аплодисменти и обявиха, че това е първа стъпка от съдебната реформа - основно предизборно обещание на четирите формации.

"Изкуството да се създава повече суматоха", допълни тя за вече започналото прехвърляне на архиви и дела.

По време на изслушването ѝ в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси стана ясно още, че Министерството на правосъдието работи за намаляване на таксите в гражданското съдебно производство. Министърът подчерта, че във връзка с таксите България е осъдена от ЕСПЧ, но до момента нищо не е направено.

Тя заяви, че намаляването на съдебните такси е основен приоритет на повереното ѝ ведомство, особено във връзка с поставения от нея приоритет за по-широк достъп до съдебния процес на гражданите. Йорданова заяви, че на този фон ВСС предлага увеличаване на средните съдебни такси. 

Правосъдният министър съобщи още, че до края на юни ще бъде готов законопроекта за атестация на магистратите. Това ще бъде следващата част  от съдебната реформа, заложена в коалиционното споразумение, подписано между ПП, ДБ, ИТН и БСП.

Надежда Йорданова съобщи, че в текстовете ще има и промяна в атестацията на европейските делегирани прокурори и връщането им в съдебната система след изтичане на мандатите, както и във връзка с командировките на магистратите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11730

1

Батко

05.05 2022 в 18:54

Надето винаги е имала развратен вид. Дори като министър не успява да прикрие тва излъчване.
 
X

Да помогнем на украинските деца!