Йордан Цонев: Искаме националистите да излязат от управлението

OFFNews 30 ноември 2018 в 22:03 2496 0

Когато ДПС искаше оставката на Валери Симеонов, обществото смяташе, че това е политически въпрос. Малко по-късно се убеди, че е морален и цивилизационен въпрос.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в ефира на БНТ. Той подчерта, че оставката на Симеонов не решава нито един проблем.

„Искаме националистите да излязат от това управление. След влизането ни в ЕС и НАТО България не е формулирала нито една цел, която да приеме цялото общество и към която да вървят всички, правителства, които ще дойдат. Хаос и движение в мрака, съставяне на аритметични мнозинства със сглобка на програми, които идеологически изобщо не си пасват", посочи Цонев.

Той е категоричен, че "визията на ДПС не е да замени „Обединени патриоти“ в коалицията с ГЕРБ, или ДПС и БСП да застанат начело на властта и с несъвместимите си програми да се опитват да водят страната".

Йордан Цонев подчета, че целта на ДПС е да се проведе разговор за пътя на България с няколко приоритета.

„Ускорено догонващо развитие, но на какво ще стъпи – на индустриализация или на ИТ технологиите, демографска криза, но как ще я решаваме – с помощ само за майките и за новородените деца, или с училище и образование. Тоест, да се изработи една програма, около която да има обществен консенсус. ДПС иска категорично да бъдем лоялен член на НАТО и ЕС“, допълни той.

Цонев коментир още бюджета за 2019 г., "хвален от управляващите като най-щедия, оптимистичния". Според него слабостта му е, че пилее обществен ресурс. "Бюджетът фокусира недостатъците на последните 10 години - липсата на реформи", уточни той.

Според него протестиращите майки на деца с увреждания са показали, че парите не означават нищо, ако не бъдат таргетирани правилно. 

"На кого е нужно администрация, обрасла с държавни структури по места. Можем ли да кажем, че администрацията помага на хората и бизнеса. Бизнесът плачи, че е рекетиран, хората плачат от опашките", заяви още Йордан Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови