Извънредно заседание на енергийната комисия заради сделките на газов хъб 'Балкан'

Йорданка Веселинова 08 февруари 2022 в 10:23 1608 0

Снимка Архив - БТА

Парламентарната комисия по енергетика на извънредно заседание днес ще изслуша министъра на енергетиката Александър Николов, изпълнителните директори на "БЕХ", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", газов хъб "Балкан", както и председателите на КЕВР и ДАНС.

Те ще бъдат питани за количествата продаден природен газ, продажната цена и купувачите по сключените сделки от "Булгаргаз" на 4 февруари на Държавната газова борса.

Извънредното заседание е свикано по искане на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, които късно снощи събраха необходимите подписи и го внесоха.

Въпросните количества природен газ бяха продадени за 3 секунди миналия петък. Ден по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството в злоупотреби и се закани: 

"Ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони."

По-късно с позиция излезе и "Булгаргаз", в която се посочва, че количествата са били продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството. В нея се заявява още, че е извършена проверка и е установено, че "поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан".

В неделя изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обяви, че през газов хъб "Балкан" в петък са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37 400 от "Булгаргаз"

Вчера регулаторът обяви, че започва проверка на сключените от 1 до 7 февруари сделки на "Газов Хъб Балкан". КЕВР обяви, че ще проверява за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламент REMIT.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!