Изслушват регионалния и енергийния министър за проблемите със санирането

Ружа Райчева 18 януари 2024 в 07:00 923 0

Андрей Цеков в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Андрей Цеков в пленарната зала

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и министърът на енергетиката Румен Радев ще бъдат изслушани в Народното събрание, за да обяснят как се решава кои сгради, кандидатствали за саниране, да бъдат одобрени и кои не.

Изслушването им е по искане на БСП. След като мина първият етап от кандидатстването за средства саниране жилищни сгради, стана ясно, че едва около половината от съществуващите сгради в страната ще бъдат санирани до 2050 г.

Според проекта на МРРБ само около 8% от сградния фонд ще бъдат санирани в следващите шест години. Не е уточнено колко точно жилища и сгради са това. 

В понеделник МРРБ съобщи, че удължава срока за кандидатстване за саниране за Етап II. Той трябваше да изтече на 16 януари, но сега се удължава поне с месец.

За Етап II от програмата на МРРБ за саниране е предвиден бюджет в размер над 280 млн. лева. Досега са подадени около 3000 заявления - до момента са одобрени под 800. Одобрените ще трябва да заплатят 20% от цената на санирането. 

Сред неодобрените кандидастващи има много напрежение, защото хората вече са дали финансови средства, например за изготвяне на сертификати за енергийно и техническо обследване.

Омбудсманът Диана Ковачева сигнализира, че е залята от жалби на неодобрени кандидати и сезира МРРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!