Саниране.БГ: Едва 50% от сградите ще са обновени до 2050 г.

OFFNews 04 януари 2024 в 15:48 1683 0

Саниран блок

Снимка МРРБ

Саниран блок

Около половината от съществуващите сгради в страната ще бъдат санирани до 2050 г., става ясно от публикуваната за обществено обсъждане актуализация на интегрирания план за енергетиката и климата.

Прогнозата сочи, че санирането ще расте с изключително бавни темпове.

Според проекта едва около 8% от сградния фонд (19 млн. кв. м.) ще бъдат санирани в следващите шест години. Не е посочено колко жилища и сгради са това. 

До 2050 г. поне половината от апартаментите ще отговарят на съвременните изисквания за потребление на енергия.

Сред посочените в плана сгради, които подлежат на обновление, се добавят и административни и производствени сгради и др. С тях процентът на обновени и енергийно ефективни сгради надхвърля половината от наличния фонд.

Освен това ще се насърчава използването на ефективно централно отопление и централно охлаждане. Предвижда се, чрез нови топлофикационни мрежи – локални и разширения на съществуващите, да се задоволят потребностите в сградите от обществен сектор и услугите, които не са свързани към централно отопление.

Предвижда се създаването на Национален декарбонизационен фонд, който ще се състои от три подфонда - за публичния сектор, за търговските дружества и за жилищните сгради.

Предвидено е отпускане на нисколихвени или безлихвени кредити, с които хората да покриват недостигащото им от европейските фондове финансиране за санирането. За тази цел в плана са предвидени средства, които държавата да отпуска като гаранция за тези кредити.

Според проекта ще има възможност лицензирани фирми да финансират сами санирането на жилищни сгради, да ги топлоизолират и после да си възвърнат средствата, като вземат разликата между предишните сметки на хората за отопление и новите. След санирането се очаква те да са поне с 30-40% по-ниски.

За тази цел трябва да се подписват тристранни договори между етажната собственост, фирмата и съответното комунално дружество, което доставя топлоенергията или тока.

В проекта е записано и че всяка година минимум по 5% от площта на сградите, които ползва централната или общинската администрация, ще се топлоизолира и ще се приложат и други мерки за повишаване на енергийната им ефективност.

Строителните стандарти периодично ще се преразглеждат, а обследванията ще се правят веднъж на всеки 4 години. Те ще са задължителни за всяка сграда с над 250 квадратни метра и трябва да установят дали потреблението на енергия не е прекалено високо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки