Иван Гешев при Кирил Петков да спасява спецправосъдието, премиерът потвърди закриването му

Според съобщението на прокуратурата двамата са говорили за диалог и доверие между властите и правоприлагащите институции

OFFNews 04 февруари 2022 в 15:28 3345 3

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с главния прокурор Иван Гешев. В рамките на разговора им в Министерския съвет Гешев апелира да не бъдат закривани специализираните съд и прокуратура, чиято дейност по думите му дава резултат, съобщиха от правителството. 

Премиерът Кирил Петков потвърди решението на кабинета, изразено чрез качения за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за съдебната власт - а именно, че двете специализирани звена следва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци.

За срещата съобщи и прокуратурата, в нейното съобщение обаче не се споменава за разговори за специализираните съдилища и прокуратури. 

В текста на обвинението се казва:

Главният прокурор акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия.

Иван Гешев изтъкна, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред. Главният прокурор подчерта водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.

Главният прокурор Иван Гешев увери министър-председателя Кирил Петков и в ангажираността на Прокуратурата на Република България да допринесе за продължаване на съдебната реформа.

Иван Гешев потвърди готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед изпълнение на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото.

Главният прокурор отбеляза, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие, е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, в т.ч. и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови