Ива Митева: Не Кирил Петков, а Стефан Янев е подходящ за премиер на бъдещото правителство

80-90% е шансът да има четворна коалиция в следващото НС, заяви бившият председател на парламента от ИТН

OFFNews 15 октомври 2021 в 08:17 8688 0

Снимка Архив

Вероятността да има четворна коалиция без ГЕРБ и ДПС в следващия парламент е 80-90 на сто. Програмите ни са много близки. 

Това заяви бившият председател на Народното събрание Ива Митева от „Има такъв народ” по Нова тв. По думите й този път тя ще участва в преговорите за управленска коалиция и се надява да бъде формирано редовно правителство. 

Според нея Кирил Петков не би бил най-добрия вариант за премиер предвид казуса около това лице. По думите й Стефан Янев е наистина диалогичен и премерен човек, с него може лесно да се работи. Мисля, че е достатъчно балансиран, но колкото и да гледаме в една посока, всички партии сме различни, обясни Митева. Според нея служебният министър-председател Янев е подходящ и за министър-председател. Но това е мое лично мнение, уточни тя. 

Няма значение коя ще е първата политическа сила, ако тя няма достатъчен брой депутати, за да управлява. Ние 12 години сме спъвани, а сега искаме да започнем да тичаме. Първо трябва да се научим да ходим бавно, защото тичайки, започваме да се спъваме и падаме. Нека започнем стъпка по стъпка, поне тези партии, каза още Митева.

Слави Трифонов го няма в листите и той много ясно заяви причините за това. Нека не забравяме, че партията не е Слави Трифонов. В „Има такъв народ” има експерти, а не едно лице, което дърпа конците”, категорична бе експредседателят на НС. 

„Да стоиш в периферията е най-добре и най-безобидно. Не вярвам много на социологията, защото обстановката е твърде динамична. Нека видим резултатите. Смятам, че нямаме право да стоим в периферията и ще трябва да участваме активно в управлението”, каза още Митева относно изгледите за бъдещето на следващия парламент. 

Народното събрание е осъдено два пъти, законите трябва да се пишат много по-сериозно, не да се състезаваме по количество, подчерта тя. 

За регистрацията на Демократична България

В Изборния кодекс е записано, че листата може да бъде подписана от лице, което представлява партията или коалицията. Там няма значение дали  подписът е саморъчен или електронен, за разлика от други места. Решението на ЦИК е, че предложението е внесено с преносител. Дадени са указания на преносителя да ги представи и по електронен път. Интересно е защо са подадени от лична електронна поща, а не от официалния имейл на партията. Проблем е, че това хартиено предложение не е придружено от флаш паметта, за да може да се сравни и да се провери подписът. Флаш паметта е подадена след като срокът е минал. Да видим какво решение ще вземе съдът. Има пропуски от страна на "Демократична България". Не допускам, че е възможно цялото нещо да е политическа атака, коментира Митева.

За гражданството на Кирил Петков

„Ясно се вижда, че към дата 21 април Кирил Петков абсолютно е осъзнавал, че е с канадско гражданство. Той се е подписал. Много е важно решението на Конституционния съд. Има опасност правната сигурност да бъде застрашена. Всички заинтересовани лица биха могли да заявят своите претенции пред съответните съдилища. Петков има много различни актове и ще бъде много интересно да видим какво ще се случи. Практиката на Европейския съд по правата на човека се развива много. Кодексът по изборните въпроси категорично поставя изискване двойното гражданство да не бъде третирано по-зле от другите. Въпрос на време е може би да бъде внесено дело в Европейския съд, за да бъде осъдена и България”, коментира Митева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови