И вълкът сит, и агнето цяло: извънредно заседание на парламента ще има, но на 4 май

Йорданка Веселинова 28 април 2022 в 14:52 2605 0

Снимка parliament.bg

Председателят на Народното събрание Никола Минчев реши да не съкращава депутатската ваканция и насрочи поисканото от ГЕРБ-СДС извънредно заседание за следващата сряда от 15:30 ч. - час и половина след края на редовния пленарен ден.

Вчера парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе искане за извънредно заседание в петък със следния дневен ред: "Изслушване на премиера Кирил Петков и на министъра на енергетиката Александър Николов за спрения руски газ". Освен тях бившите управляващи искат да изслушат и директорите на БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", председателят на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР.

След това трябва да бъде разгледано само проекторешението на ГЕРБ-СДС за военна помощ за Украйна. То е едно от трите предложения наред с това на ДБ и ПП.

Според Конституцията и Правилника за дейността на НС извънредни заседания могат да бъдат свиквани по искане на една пета от народните представители - общо 48 души (ГЕРБ-СДС има 59 депутати). Председателят на парламента обаче определя кога и от колко часа да се провеждат извънредни заседания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови