ГЕРБ иска извънредно заседание на НС за военната помощ за Украйна и изслушване на Петков за спрения газ

Йорданка Веселинова 27 април 2022 в 15:02 1633 0

Снимка Архив - БТА

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС иска извънредно заседание на Народното събрание в четвъртък, по време на което да бъде изслушан премиерът Кирил Петков за спрения руски газ, както и да бъде гласувано проекторешението за изпращане на оръжия за Украйна. 

Според Конституцията и Правилника за дейността на НС извънредни заседания могат да бъдат свиквани по искане на една пета от народните представители - общо 48 души. В групата на ГЕРБ-СДС има 59 депутати и това означава, че заседание ще има.

Текстът на искането за свикване на извънредно заседание все още не е публикуван на сайта на парламента, но председателката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова го сподели на фейсбук профила си.

Според предложения дневен ред за кризата с газа освен Петков трябва да бъдат изслушани и министърът на енергетиката Александър Николов, както и директорите на БЕХ, Булгаргаз, Булгартрансгаз, председателят на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР.

След това трябва да бъде разгледано само проекторешението на ГЕРБ-СДС за военна помощ за Украйна. То е едно от трите предложения наред с това на ДБ и ПП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови