Quantcast

И КНСБ поиска оставката на Петър Москов

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2015 в 19:50 5850 18

След като преди дни лидерът на ДПС Лютви Местан поиска оставката на здравния министър Петър Москов заради негово изказване за броя на нападенията над спешни медици, днес оставката на Москов поиска и синдикатът КНСБ.

Причината за исканата оставка този път е, че според синдиката здравното министерство готви промени, предвиждащи здравноосигурените да си плащат за получаването на медицинска помощ.

Според синдиката в наредба са включени текстове, които позволяват на здравноосигурените да получат достъп до медицински грижи и срещу заплащане – по цени, определени от съответното лечебно заведение.

Постановлението, което е подготвеното от министъра на здравеопазването Петър Москов, е в движение по законодателната пътека, като намеренията са при първа възможност то да бъде внесено за обсъждане и приемане в Министерски съвет, категорични са от КНСБ.

КНСБ възприема тези предложения не само като скандални, но като форма на склоняване към отказ от ползване на права, възможен рекет и опряно на правни норми изнудване на здравноосигурените лица с цел да се гарантират приходите на лечебните заведения, подчертава синдикатът.

От КНСБ посочват още, че са направили опит да се срещнат със здравния министър, но такава среща им е била отказана.

От синдиката искат и свикване на съвета за тристранно сътрудничество, като заплашва, че ако подобни промени бъдат въведени без становище на съвета, ще сезират Върховния административен съд.

"Ако една реплика не е достатъчна за оставка на министър Москов, то този проект на постановление е повод сам да си подаде оставката, към което настойчиво го призоваваме“, казват от КНСБ, визирайки обвиненията на ДПС срещу Москов за ксенофобски изказвания.

Няколко часа след като КНСБ поиска оставката на Москов, от здравното министерство оповестиха отговор на обвиненията срещу министъра.

„Ръководството на Министерството на здравеопазване е изненадано от изявлението на КНСБ. То е основано на изцяло невярна информация. Такъв текст не съществува нито като документ, нито като намерение. Промени, с които се предвижда възможността здравноосигурените да плащат, не съществуват и никога не са били предмет на решение на ръководството“, категорични са от ведомството.

„Искрено съжаляваме, че ръководството на КНСБ е било подведено. МЗ публикува максимално бързо всяка информация относно взетите решения от страна на ръководството. Надяваме се сайтът и нашите публични канали да бъдат използвани от всички за коректно и навременно информиране. Поемаме ангажимента и в момента разработваме още по-удобни за потребителите информационни платформи“, допълват от МЗ.

След исканията за оставка на Петър Москов министърът беше подкрепен от премиера Бойко Борисов, от Патриотичния фронт и от спешните медици, които заплашиха да подадат колективна оставка, ако Москов бъде уволнен. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 17:58

КНСБ и ръководство?Моля ви се,те не знаят да защитават на;ите интереси......
Подкрепям Москов и нека с твърда ръка и думи да продължава. А турците с вота си да духат супата!

23.01 2015 в 15:45

Бих искал да попитам всички, има ли в България "кадърна" спешна медицинска помощ, и ако не защо ? Скъпи съграждани , такава няма , защото в България няма приоритети , няма ясна визия , няма здравна стратегия, но пък пример в това отношение е нашата съседка-Румъния . Вижте , крайно време е да разберем , че нашите досегашни управляващи, в това число и Москов , блъфират обществото с крайности и работят на парче , създавайки некачествени закони . В здравеопазването, и не само , трябва дългосрочна и истинска стратегия насочена с еднаквост към всички български граждани .

23.01 2015 в 09:51

Всички знаят че този ненормалник не става за нищо,само Боко не е разбрал ,че му мьти водата

23.01 2015 в 07:48

Местане, подъл рязан мангал. Ще се наложи снайпер в челото ти, ако скоро не се разкараш

23.01 2015 в 00:59

Признавам,че ме тресе истински ресентимент.Моля,помогнете ми.Знам,че попаднах под идиотизма на Волен от объркване и безсилие,но нямам сили и качества,а така ми се иска да живея като талантливите хора..Знам,че нищо не мога да променя в обществото ,но не мога и да се съглася ,че сме неравностойни.Груб съм в този смисъл ,но не мога да се преборя със себе си.Извинете ме.

23.01 2015 в 00:50

Всички мангали са "инвалиди"

23.01 2015 в 00:19

Министър Москов е абсолютно хубав човек. И сега срещу него пищят неусигурени цигани и техния тартор Местан както и лекарско-фармацевтичната мафия. И двете групи точат здравната каса - едните като не плащат нищо и бият лекарите, вторите като точат пътеките и продават суперскъпи лекарства и правят понякога ненужни операции. Няма какво да се лъжем. България с 300 000 инвалиди !!! Ние сме най инвалидната нация в света. Отиваш в ТЕЛК - плащаш си 900 лв. на тримата доктори и получаваш доживотна инвалидна пенсия - пей сърце.

22.01 2015 в 23:37

Синдикатите са възникнали като сдружения за защита на работниците. В момента, в който от тях са си тръгнали работниците и са се настанили професионалните защитници на трудовите хора, тези организации са се превърнали в едни мафиотски структури за изнудване. Нали не ви е чудно, защо организацията на престъпниците се нарича "синдикатът на престъпниците"

22.01 2015 в 23:08

Крайно време е някой да сложи тези кабинетни хрантутници на мястото им. Алчни за пари и привилегии, а когато трябва да вършат това, което се преполага, си питат ушите. Абсолютно вредни и ненужни в този си вид! Ех, как си нямаме една Маргарет Тачър в България...

22.01 2015 в 22:06

тез пък само по слух поискаха оставка на министър, ей много тъпунгери има на софрата...