Спешните медици заплашиха с колективна оставка, ако уволнят Москов

OFFNews 21 януари 2015 в 15:42 8195 8

Спешни медици от цялата страна заплашиха да подадат колективна оставка, ако премиерът Бойко Борисов поиска оставката на здравния министър д-р Петър Москов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска във вторник оставката на Москов, като заплаши в противен случай с вот на недоверие срещу правителството.

Причината за искането му е това, че според него Москов е излъгал от парламентарната трибуна, съобщавайки броя на нападенията над спешни медици. Местан подчерта, че има разминаване в данните на Москов и на вътрешния министър Веселин Вучков - поред Москов нападенията са 227, а според Вучков – 17.

Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ в България внасят и декларация в парламента, в която обясняват откъде идва разликата между двете цифри.

„Официалните данни на МЗ са въз основа на рапортите ни след всяко едно дежурство през последните 2 години. В рапортите посочваме местоположението, часа и датата на саморазправата с нас, даваме обяснения за обстоятелствата около нападението. Длъжни сме да пишем рапорти до преките си началници и така МЗ има реалната картина на саморазправата с нас. Жалбите до МВР се подават по желание, персонално и най-често разходите по съдебните процеси са за наша сметка. Не подаваме жалби, защото не вярваме в правораздавателната ни система – осъдените се броят на пръсти, а нападенията са стотици. Не подаваме жалби, защото се страхуваме, че в малкия град всички се познават и саморазправата ще продължи извън работното ни място“, обясняват спешните медици.

„Ние, спешните медици, не излъгахме, че ни бият, ругаят и обиждат. Ние помним с телата и душите си всеки дръзнал да ни наругае, удари и обиди. Ако пожелаете, можете да чуете виковете на насилниците ни в записаните разговори, дори може да видите лицата им на записите на камерите в спешните кабинети. Ако ни попитате, ще разказваме с часове за болката, за обидата, за унижението“, допълват те.

„Грозно е, господа депутати, да печелите рейтинг за сметка на обруганото ни, смачкано съсловие и пациентите ни. Убедени сме, че няма български политик или депутат, който да влезе в махалите без охрана. Но част от Вас побързаха да нарекат „дискриминационни” и „расистки” опитите на министър Москов да ни осигури безопасност в махалите. За разлика от Вас, ние прекарваме часове в махалите по всяко време на годината и денонощието. Извършваме всякакъв род прегледи на цели ромски фамилии, които ако не получат това, което искат от прегледа - псуват, ругаят и бият. В спешните кабинети пристигат цели ромски фамилии и с часове налагат на дежурния екип как да си върши работата. Не ни спасяват нито паник бутоните, нито бодигардовете, нито полицията“, категорични са от Асоциацията на спешните медици.

„Уважаеми г-да депутати, ако гласувате вот на недоверие на министър Москов, подгответе се и за последствията от оставките на всички обругани, псувани и бити спешни медици! Ние нямаме какво да губим! Но жалко за пациентите ни, които заедно с нас са невинни жертви на агресията и политическите Ви борби“, завършват те.

Заедно с декларацията спешните медици внасят в парламента и подписка, подкрепена от 3800 души, в защита на Петър Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови