И Дончев вижда в действията на Кънев заявка за президентския вот

OFFNews 21 декември 2015 в 22:14 3439 3

Версията, че с действията си лидерът на ДСБ Радан Кънев започва президентската си кампания, излежда много вероятна, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

"Още повече, че това не е интрига. Това бяха думи от неговата уста - че участието му в предстоящите президентски избори е много вероятно", каза Дончев пред bTV по повод твърдението, че Кънев ще се кандидатира за президент, което пръв изказа премиерът Бойко Борисов.

По повод решението на Кънев да излезе в опозиция вицепремиерът коментира: "Не мога да се сърдя, разбирам причините за подобно поведение от една страна, но от друга не мога съвсем да ги оправдая".

Според Дончев лидерът на ДСБ играе сложна и интересна игра на „универсален морален императив - будната съвест на цялата политическа система".

"Подобна отговорност се носи много тежко. Ако си универсалният морален императив, това предполага да бъдеш на една морална висота и по отношение на теб никой да не е в състояние да формулира какъвто и да е укор. Много интересна игра", добави още вицепремиерът.

На въпроса дали се задават предсрочни избори Дончев посочи още, че няма нищо лошо и страшно в едни избори.

По думите му ГЕРБ би имала най-голяма политическа полза от предсрочен вот, но никой не го иска, защото изборите предполагат големи разходи и служебно правителство, което не може да работи като редовно избран кабинет.

По думите му ГЕРБ не е имала възможност да подкрепи по-радикалните промени в Конституцията, защото при това положение те щяха да бъдат подкрепени от 107 депутати и "реформа изобщо нямаше да има". "Като коментираме всички политически емоции, забравяме най-важното - че реформата трябва да продължи", обясни Дончев.

Вицепремиерът каза още, че няма нищо страшно в преподписването на коалиционното споразумение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!