Христо Иванов: Трябва ни реформа в прокуратурата

OFFNews 24 януари 2016 в 10:32 5622 14

Христо Иванов

"Все повече трябва да говорим за реформа на прокуратурата", заяви бившият правосъден министър Христо Иванов пред Нова ТВ. 

"Докато бях министър аз имах нормален професионален диалог с главния прокурор Сотир Цацаров", каза още Иванов.

"Цацаров трябва да каже за какво му е неговата безконтролност. Той трябва да обясни и дали я е използвал в аферата „Костинброд” и за какво, използва ли я в срутването на КТБ и как я използва за разследването.

Как беше използвано всичко това в случая с тефтерчето на Филип Златанов, което беше по толкова срамен начин заметено? Какво се случи със записите на разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева? Какво се случва сега с историята около министър Петър Москов. Това са изключително тежки въпроси, на които прокуратурата трябва да отговори", коментира бившият министър на правосъдието.

Той описа и случващото се в село Галиче не като метафора на случващото се в държавата, а като реалността:

"Една реалност, която виждаме вече на доста места да избива на повърхността. Тези огнища на напрежение показват, че хората имат толкова ниско доверие във възможността на държавата и на нейните органи, включително и на органите на правосъдието да установят някакъв ред, че започват да вземат закона в ръцете си."

Иванов добави и че проверка от международни експерти очаква родната прокуратура:

"Прокуратурата няма да отговори на мен, но може би ще й се наложи да отговаря пред международна експертиза. След разговор с германския канцлер Ангела Меркел през декември излезе и каза, че му е хрумнало, че в България трябва да дойдат международни експерти, които да погледнат какво се случва в прокуратурата", добави Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!