Христо Иванов за СМС-а до Борисов: Това е конституционна криза

OFFNews 14 януари 2016 в 16:10 10894 13

Христо Иванов за СМС-а до Борисов: Това е конституционна криза

Снимка БГНЕС, архив

"Това не е скандал. Това е конституционна криза". Това коментира бившият министър на правосъдието Христо Иванов, след като днес стана ясно, че председателят на ВКС Лозан Панов е получил СМС от премиера Бойко Борисов, от което става ясно, че членове на съвета държат министър-председателя в течение с дебатите по "Яневагейт". 

"Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Чаналова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с смс-и, дори не със закони като в Полша", написа във Фейсбук Христо Иванов.

На днешното заседание на ВСС Борисов пряко обвини Лозан Панов в политическа атака. След като се накара на председателя на ВКС, ВСС прекрати проверката по "Яневагейт". 

______

В един от записите в разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова става ясно, че "Митко" е човекът на Бойко Борисов във ВСС. Става дума за Димитър Узунов, който беше шеф на Районния съд в Сандански и беше предложен за член на ВСС от Яне Янев - съветник на премиера по въпросите с корупцията. От записите стана ясно също, че премиерът Борисов инструктирал председателя на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров да не „закача“ бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!