Христо Иванов: Изборът на Узунов не е провокация, а атентат

OFFNews 21 януари 2016 в 15:14 4596 10

Христо Иванов: Изборът на Узунов не е провокация, а атентат

Изборът на Димитър Узунов за представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) не е провокация, а атентат и показването на разпечатки от телефонната комуникация на новоизбрания представляващ съвета е безсмислено. 

Това мнение изказа във Фейсбук бившия министър на правосъдието Христо Иванов. "Размахването на "разпечатка" от г-н Узунов не би доказало нищо. Времето за разпечатките беше в понеделник и в рамките на обща проверка, която по систематичен начин да провери всички телефонни номера, всички възможни форми на комуникация и пр.", написа той.

Именно Христо Иванов обяви преди дни, че авторът на СМС-а до премиера Бойко Борисов, който по-късно беше препратен до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, е именно Узунов. 

"Независимо каква бумага ще представи Узунов днес, оставам с личното си (добре информирано от едногодишен опит) предположение, че най-вероятен източник на това съобщение в Съвета е той. Включително заради елементи като желанието за "ковладене", манипулирането на фактите в смса и пр.", написа бившият правосъден министър.

"Изборът на Узунов не е "провокация" (както не пропусна да обяви още в сряда премиерът Бойко Борисов - б.р.), а атентат. Днес е говорил как щял да обединява съвета и ако не успее - да се оттеглел след един месец. Вече постигна такова обединение и повишаване на доверието, че го призовавам на обратната страна на бумагата, която ще носи, да си напише оставката", пише още той. Така той отговори на позицията на премиера за това, че рокадата във ВСС е провокация срещу него и правителството. 

По-рано днес председателят на ВКС напусна заседанието. Причината е изборът на нов представляващ съвета, след неочаквано внесено предложение в дневния ред. 

Панов заяви, че новоназначеният Димитър Узунов е човекът, върху когото са паднали най-сериозни съмнения, че е пратил SMS на Бойко Борисов. Затова той отказа да участва в заседанието, докато не се изчисти случаят и Узунов не представи разпечатка от телефона си.

От Съюза на съдиите в България изпратиха отворено писмо до премиера Борисов, с което настояват съветникът му по въпросите с корупцията Яне Янев да обяви, кой му е пратил СМС-а в деня, в който ВСС обсъждаше скандала "Яневагейт". В писмото се посочва още, че премиерът трябва да излезе с позиция, с която да потвърди или отхвърли своята съпричастност към действията на Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!