Христо Иванов: Дали ще има Пленум на ВСС е техническа подробност

OFFNews 09 октомври 2023 в 13:36 907 2

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Христо Иванов в пленарна зала

"Дали ще има Пленум на ВСС със силно редуцирани правомощия или той ще изчезне, е по-скоро техническа подробност."

Това написа във Фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. В изказването си по повод предстоящите поправки в законопроекта за промяна на Конституцията той обяснява, че целта е да се установи принципа, че институцията, която има първостепенно значение за правосъдието, е съдът.

"Нивото на философия е независимостта на съда, нивото на технологични решения е дали ще има или не Пленум на ВСС", добавя той.

Една от основните критики на експертите към предлаганата конституционна реформа касае именно Пленума. В 21 от становищата, които постъпиха в ресорната парламентарна комисия, се отбелязва, че тази разпоредба е противоконституционна, тъй като подобна структурна промяна може да се прави само от Велико Народно събрание. Това е и причината, поради която ПП-ДБ обмисляше между четенията Пленумът да бъде възстановен, но правомощията му да се ограничат.

Тази идея обаче не се хареса на некоалиционните партньори от ДПС като още в петък, минути след гласуването на конституционната реформа на първо четене, санкционираният по "Магнитски" депутат Делян Пеевски обяви, че партията няма да подкрепи възстановяването на органа.

Днес Христо Иванов призова да се търсят най-добрите решения за промените в Конституцията, както и да се търси съгласие. Той изтъкна, че критиките към реформата "не атакуват философията на промените и това е много важно постижение." 

"Прокуратурата тепърва трябва да намери своя модел за професионална автономия на всеки прокурор, както и осигуряването на добър кадрови капацитет на държавното обвинение. В следващите години и на законодателно ниво трябва да осигурим една добре менажирана и ефективна прокуратура", заключва Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика