Хампарцумян: Банките ще бягат като дявол от тамян от санкционираните по Магнитски

Инетересен казус е дали сега Дубай ще върне Васил Божков, заяви Тихомир Безлов

OFFNews 08 юни 2021 в 07:50 8193 1

Банките ще бягат като дявол от тамян от санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" лица. Ще прекратят отношенията си с тях. 

Това заяви банкерът Левон Хампарцумян по Нова тв. Санкциите за тези, които нарушават списъка от САЩ, са автоматични. Банка, която продължава да оперира в долари със санкциониран, може да получи глоби и санкции, на база това, че нарушава предишната санкция, обясни той. 

„Влиянието на тези пари в икономиката, в политиката и всичко друго всъщност доста рязко се пресича. Това е и целта на санкциите, наложени от САЩ”, добави още Хампарцумян. По думите му ефектът върху бг икономиката ще е положителен, защото санкционираните фирми ползват публичен ресурс. Обикновено олигархичните отношения водят до блокажи на икономиката, които намаляват генерирането на ново богатство, уточни банкерът. 

Хампарцумян обясни, че санкциите са направени така, че да затруднят компаниите до максимална степен и да ги извадят от бизнеса в развития свят. 

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обясни, че според него ще има репутационен риск за работещите с фирмите, които попадат в списъка.  

Много интересен казус е сега Дубай ще върне ли Васил Божков у нас, ще повлияят ли американските санкции на това, коментира Безлов. Трудно е да се прецени какво точно ще се направи в България, това, което правителството се опитва да свърши, е да предпази собствените си фирми, обясни той. 

Държавата е добронамерена. Опитва се да предпази дружествата си, а и да даде сигнал на всички останали да внимават”, смята Хампарцумян. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

08.06 2021 в 12:22

Имам чувството, че Хампарцумян го съпроводиха до изхода на Уникредит, след като стана ясно за ония 60млн лв, изтеглени от нахокания сега Божков. Че Божков е участвал в корупция, това е ясно...но парите са отишли в Чекмеджето, затова и въпросната банка не си е давала много зор да раздухва случая. Дали Черепа е бил жертва е спорно, но очевидно има и страна получател, и всички я знаят....какъв е тоя пишман закон "Магнитски", при който се трае за престъпника получател?
 
X

Да помогнем на украинските деца!