Групата на БДЦ остава цяла, но с ново име БДЦ – Народен съюз

Симона Костадинова 08 юни 2016 в 10:41 5235 3

Парламентарната група на БДЦ се запазва, но ще бъде преименувана на БДЦ – Народен съюз.

Снощи двете крила в групата - "Народен съюз" и партия БДЦ (бившата "Лидер"), се разбраха. Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов оттеглиха молбите си за напускане на групата, които депозираха в края на миналата седмица, след като по предложение на съпредседателя на групата Красимира Ковачка беше пренаредено представителството на депутатите от групата в парламентарните комисии.

Ако те бяха напуснали, групата щеше да се разпадне, защото според правилника на парламента такава може да съществува при най-малко 10 депутати, а депутатите на Ковачка са деветима.

Днес БДЦ и „Народен съюз“ дадоха брифинг в парламента, за да обяснят действията си през последните дни. На въпрос дали двете формации приемат парламента като шега бившият тв водещ Росен Петров отговори: "Не е шега и аз съжалявам за това, което се случи".

Двете крила са решили представителите на групата в парламентарните комисии да останат така, както бяха гласувани в петък. "Аз все пак успях да вляза във вътрешна комисия и да не изляза от нея. Много ме радва най-накрая да се завърна в бащината къща", каза Петров.

Явор Хайтов („Народен съюз“) увери, че за нито едно от крилата темата за разпределението в комисиите не е била водеща.

Петров заяви, че БДЦ „продължават с подкрепата си за стабилността на страната“, а от „Народен съюз“ - че продължават работата си с излязлата в опозиция АБВ.

Решенията в групата вече ще се взимат с 10 гласа. Целта е "нито една от двете съставни части на групата да няма да има възможността да налага своето мнение при взимането на колективни решения".

„Не сме задължени да гласуваме еднакво. Партиите имат своята оперативна самостоятелност както по отношение на гласуванията, така и по отношение на политическото си поведение“, каза Хайтов и увери, че повечето важни въпроси ги обединяват, а не ги разединяват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews