Парламентарната група на БДЦ се разпадна

Симона Костадинова 03 юни 2016 в 12:33 8562 5

Румен Йончев

Парламентарната група на Българския демократичен център (БДЦ) се разпада.

Това стана, след като двете крила в групата - "Народен съюз" и партия БДЦ (бившата "Лидер") се скараха. Поводът беше пренареждане на депутатите от групата на БДЦ в парламентарните комисии, но напрежение между тях има още от миналата година. 

Промените в състава на постоянните комисии беше по предложение на съпредседателя на групата д-р Красимира Ковачка от партия БДЦ. С предложенията, които бяха приети в зала, представителите на "Народен съюз" бяха извадени от ключови комисии и дори им беше отнето председателско място - това в комисия за българите в чужбина. На Румен Йончев беше отнето председателското място в комисията за българите в чужбина. Замени го Стефан Кенов, съпредседател на партията БДЦ.

Росен Петров пък отиде във вътрешната комисия на мястото на зам.-шефа на парламента Явор Хайтов от "Народен съюз".

След тези рокади от "Народен съюз" обявиха, че напускат групата на БДЦ в парламента. Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов вече са депозирали заявленията си за напускане на парламентарната група. Петимата ще внесат и предложение независими депутати да могат да сформират парламентарни групи в парламента, защото в момента това не е възможно.

Така обаче самата парламентарна група се разпада, защото по правилник минимумът депутати в една група е 10, а депутатите на Ковачка са 9. Депутатите от "Народен съюз" и партия БДЦ (бившата "Лидер") губят и местата си в постоянните комисии към парламента. 

Хората на Ковачка подкрепят предложенията на управляващите. След излизането на АБВ в опозиция, от "Народен съюз" се обединиха с партията на Първанов и създадоха Политически и парламентарен съвет за контрол на изпълнителната власт. Двете формации започнаха и разговори за обща президентска кандидатура.

"Всички решения на парламентарната група на БДЦ за промяна в съставите на комисиите са обсъждани са на десетки заседания. След отказ за постигане на консенсус от страна на колегите ни бе проведено заседание и бяха гласувани и приети, каза съгласно изискванията на нашия правилник решенията, които бяха приети", каза от парламентарната трибуна Красимира Ковачка.

Тя обяви, че досега "Народен съюз" са имали по-голямо присъствие в комисиите към Народното събрание. След разпадането на групата обаче нито една от двете партии няма да има представители в комисиите.

Румен Йончев от "Народен съюз" пък заяви, че не е имало заседание на групата, на което да се реши за промените в комисиите. "Такова заседание не е провеждано, защото би трябвало да съм на това заседание, или най-малкото да бъда поканен на него. ", каза той.

Светлин Танчев, който също е от "Народен съюз" пък поиска да припомни на колегите си, че "демокрацията не означава да се съберат трима вълци и едно агне и да решат какво ядат за вечеря".

Независимият депутат Георги Кадиев също взе думата по темата, който заяви, че ГЕРБ стоят зад разцеплението в БДЦ.

"Аз си спомням изказването на Борисов - аз не се бъркам в чужди партии, не се бъркам във вас. Вие си отглеждате опозиция. Разбихте РБ, създадохте проблеми в ПФ, и сега и в БДЦ. Ако сега трябва да говори Цветан Цветанов, който стана и поиска удължаване на времето за да се приеме втора точка. Защото втора точка е много важна за нас? Не, защото той стои зад това", каза Кадиев.

Още миналата година се заговори за разпадането на парламентарната група на БДЦ. Тогава от "Народен съюз" заявиха, че са депозирали заявленията си за напускане на парламентарната група пред ръководството ѝ. Тогава те обявиха за мотив за решението си "безрезервната подкрепа към управляващите, която госпожа Ковачка и нейните депутати демонстрираха, възгледите ни за съдебната реформа и по ред други проблеми". Тогава обаче така и не се стигна до разпадане на групата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

4

Лопе де Вега

03.06 2016 в 14:55

Много важно! Празна Мара тъпан била! Кои бяха тези? На кого слугуваха досега? Росен Петров? Светлин Танчев? Стига, бе. Това е несериозно.

Поздрав!

17439

3

мнение от IP

03.06 2016 в 14:38

А, предложение петима да бъдат група. Много бе! Всеки депутат -група! Щом никой депутат засега не изпитва влечение да се раздели на горна и долна част поради... каквото се сетите - добре сме!

10952

1

Мойри

03.06 2016 в 12:44

Поне бройката и кликата, която подкрепя Бройко стана отчетливо ясна.
 
X

Да помогнем на украинските деца!