Парламентарната група на БДЦ няма да се разпада

OFFNews 07 юни 2016 в 18:30 3936 2

Светлин Танчев

Парламентарната група на Българския демократичен център (БДЦ) остава единна, но ще се преименува на "Български демократичен център - Народен съюз" по имената на двете партии, които влизат в нея.

Двете крила в групата - "Народен съюз" и партия БДЦ (бившата "Лидер"), се разбраха. Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов оттеглиха молбите си за напускане на групата, съобщи Танчев, цитиран от "Дневник".

В петък Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов подадоха заявление за напускане на групата. До това се стигна, след като по предложението на съпредседателя на групата д-р Красимира Ковачка в пленарна зала беше гласувано пренареждане на депутатите от групата на БДЦ в парламентарните комисии. Напрежение между двете крила в групата  има още от миналата година. 

Ако петимата не бяха оттеглили заявленията си за напускане, самата парламентарна група щеше да се разпадне, защото по правилник минимумът депутати в една група е 10, а депутатите на Ковачка са 9. Освен това така и дете крила щяха да загубят и местата си в постоянните комисии към парламента. Освен това депутатите от групата нямаше да могат могат да се присъединят към някоя от другите групи в Народното събрание. Те щяха да имат и значително по-малко време за говорене от парламентарната трибуна, което трябваше да делят с останалите независими депутати.

През юли 2015 година също се заговори за разпадането на парламентарната група на БДЦ, когато от "Народен съюз" заявиха, че са депозирали заявленията си за напускане на парламентарната група пред ръководството ѝ. Те обявиха като мотив за решението си "безрезервната подкрепа към управляващите, която госпожа Ковачка и нейните депутати демонстрираха, възгледите ни за съдебната реформа и по ред други проблеми". Тогава също както сега - така и не се стигна до разпадане на групата.

При влизането си в парламента групата на БДЦ се казваше ББЦ - от името на партията на Николай Бареков. Малко след началото на работата на настоящия парламент обаче името беше променено, а всички депутати, които бяха част от партията на евродепутата, я напуснаха, но останаха в Народното събрание. В крайна сметка Бареков се отрече от парламентарната група на партията си заради "липсата на морал сред членовете ѝ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови