Греков: Няма писмо от Брюксел за спрени пари по селската програма

OFFNews 18 декември 2013 в 18:15 3368 2

Димитър Греков, министър на земеделието и храните.
Димитър Греков, министър на земеделието и храните.

 

От Брюксел няма официално писмо за спиране на средства от Програмата за развитие на селските райони. Това коментира днес земеделският министър Димитър Греков по повод информацията, че Европейската комисия ще глоби България с 3.4 мн. лева заради четири рекламни договора, сключени по селската програма.

„Нито устно, нито писмено сме уведомени от Европейската комисия за спиране на средства от програмата“, каза Греков, който преди ден беше в Брюксел за среща на Съвета на министрите на земеделието и където е имал разговор с еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош.

За усвояването на средствата по селската програма, което през 2013 г. се забави драстично, с риск държавата да не усвои цялата сума за годината, днес Греков каза, че министерството му и Държавен фонд „Земеделие“ работят за максимално бързо разплащане на средствата.

:На 19 декември СЕБРА приключва разплащанията, но ще продължим да плащаме ръчно с платежни нареждания, ще работим до 30 декември, за да можем да усвоим средства от ПРСР“, каза той.

Само в рамките на 5 дни Държавен фонд“Земеделие“вече е изплатил 350 милиона лева или средно по 70 милиона лева. Парите са отишли, както по сметките на земеделски производители, така и по сметките на общините, изпълняващи проекти по програмата. Над 590 милиона лева са направените плащания от фонда към момента. Надяваме се ако има загуба на средства от ПРСР, тя да не бъде голяма, заяви Греков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!