Писмо от Брюксел: Рискувате още 572 милиона от селската програма

Милен Енчев 18 ноември 2013 в 15:32 9230 15

Димитър Греков, министър на земеделието и храните.
Димитър Греков, министър на земеделието и храните.

 

България рискува да загуби още 286 милиона евро от Програмата за развитие на селските райони. Това се казва в писмо на Европейската комисия (Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“), изпратено неотдавна до зам.-министъра на земеделието Явор Гечев и разплащателната агенция – Държавен фонд „Земеделие“. Писмото, за което агроведомстовото досега не е споменавало, бе публикувано от сайта Bgfakti. Според изданието, то е било изпратено от възмутен служител на министър Димитър Греков, който твърди, че фонд „Земеделие“ се кани да пусне парите по мерки в програмата, касаещи общините, за облагодетелства определени общини, вместо да пусне средствата по вече нотифицирани и одобрени от Еврокомисията мерки, касаещи частните бенефициенти – като мерките Млад фермер, или Модернизиране на стопанства.

Еврокомисията посочва, че въпросните средства, равняващи се на над 500 милиона лева, трябва да бъдат усвоени до края на тази година съгласно правилото N+2 (евросубсидиите по програмата трябва да бъдат усвоени до 2 години след договарянето на парите). Според екшън плана за изпълнение на селската програма, представен през септември от България обаче, това е твърде оптимистичен вариант, посочват експертите от Брюксел. Те изискват агроминистерството да им изпрати отговор до 15 ноември как възнамерява да постъпи.

Пред OFFNews зам.-министър Явор Гечев потвърди, че писмото е факт, но го определи като част от „рутинната кореспонденция“ между Еврокомисията и ведомството. Гечев каза, че Еврокомисията е получила отговора си в срок и по съществото той е съдържал „актуализиран екшън план“ на фонд „Земеделие“ за разплащането на парите. „Само за последнорто тримесечие се налага да разплатим 3-4 пъти повече средства отколкото за първите 9 месеца“, посочи той. Намерението на ДФЗ е 146-148 милиона евро да бъдат разплатени по мерките за ароекологични плащания, което означава, че до края на годината във фонда трябва да постъпят и да бъдат одобрени достатъчен брой и обем заявления за разплащания по тези мерки. Друга част от парите ще бъдат разплатени по общинските мерки, в това число авансови плащания към общините. Трета част могат да отидат за текущи плащания, каза Гечев.

Рисковите пари вече са сведени до малко под 250 милиона евро, тъй като след датата на писмото от Брюксел са разплатени над 30 млн., каза още зам.-министърът.

Ако държавата не успее да разплати парите навреме, това ще е най-крупната загуба на евросредства по селската програмата до момента. Досега България е изгубила сумарно над 300 милиона лева по програмата. От парите за 2011 г. държавата изгуби 39 милиона евро, в началото на тази година Брюксел обяви, че отпадат и 51 милиона евро от парите за 2010 г., които държавата не е успяла да изхарчи. Малко по-късно Еврокомисията намали парите за селската програма за 2009 и 2010 г. с още 81 милиона евро, поискани от България за възстановяване, тъй като държавата не успя да докаже, че ги е изхарчила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!