Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Греков иска оставките на шефовете в ДФ "Земеделие"

OFFNews 01 юли 2014 в 14:51 3953 0

Снимка Архив

Димитър Греков

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков ще поиска оставката на управителите на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Това ще се случи на свиканото за 3 юли заседание на Управителния съвет на фонда.

Новината обяви земеделският министър пред журналисти, а до решението се стигнало заради множество оплаквания към ръководството на ДФЗ.

„Трябва да получа оставките им, ако са достойни хора, а след това да гласуваме тяхното отстраняване. Оставките на един или друг човек не че не са важни, но в крайна сметка е важно да се свършим работата, която предстои и са важни нещата за земеделските производители”, коментира Греков.

Министърът допълни още, че е възможно заседанието на шефовете в ДФЗ да не се проведе. По негови думи, ако то отново бъде отложено, то през следващите два месеца производителите няма да могат да получат предвидените средства.

"Най-важният въпрос, който стои на дневен ред за ДФЗ, е разпределението на над 60 млн. лева, които земеделските производители трябва да получат. От тях 4 млн. лв.  ще отидат за компенсиране на загубите при пропадналите от наводненията площи", допълни Греков.

По повод възможността страната ни да загуби 1 млн. лв. за земеделие, министърът каза, че е получил писмо от ЕК преди около 20 дни с разрешение до 30 юли да представят отговорите на сертифициращия орган.

"Заседавахме с политическия съвет, срещнахме се със сертифициращата фирма. Днес отново имаме среща с ДФЗ, за да започнем работа по отстраняването на всички слабости. Фирмата, която досега е извършвала сертификациите, обясни, че е възможно всичко това да се случи в рамките на един месец", коментира още Греков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews